четвъртък, 28 март 2024 г.

ДПС обяви курс на борба с Радев и Рашков

сн. БНТ, архив

Ръководството на ДПС ще издигне, утвърди и регистрира кандидатите на Движението за президент и вицепрезидент, реши Движението за права и свободи на свое онлайн заседание на Централния съвет.

На заседанието бяха одобрени критерии и процедура за номиниране на кандидати за народни представители за изборите на 14 ноември 2021 година. Сред критериите за номинации на кандидати са да бъде избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на Движението за права и свободи и на либерализма.

По време на заседанието беше направен анализ на актуалната политическа ситуация по области и беше приета декларация, която осъжда остро всяко погазване за законите на страната и Конституцията на Република България.

ЦС на ДПС прие и декларация, в която се казва, че Централният съвет на ДПС осъжда остро всяко погазване на Конституцията и законите на страната, както и нарушаването на защитените с международни договори граждански и политически права на гражданите и предупреждава, че няма да позволи използването на държавния репресивен апарат за предизборните цели на президента и неговите министри.

На предходните избори силовият министър на президента Бойко Рашков се включи активно в предизборната кампания и, използвайки методите на комунистическия режим, припомни най-ужасяваща част от историята на 20 век. Масово членове и симпатизанти на ДПС, като партийни функционери, кметове или служители в общински администрации, бяха подлагани на непрекъснат полицейски тормоз, извършваха се обиски, арести, в нарушение на законите на страната. Полицейските служители принуждаваха хората да подписват протоколи, че няма да се занимават с предизборна кампания, че няма да разпространяват предизборни материали, при положение, че партийните функционери имат основно задължения да участват активно в предизборната кампания и в предизборните мероприятия. Абсурдна беше ситуацията и при служителите от общинските администрации, които бяха възпрепятствани да изпълняват основните си задължения по организиране на изборите. Целта беше сплашване, унижаване и стъпкване на човешкото достойнство, по същество лишаване от основни човешки, граждански и политически права, отбелязват от партията.

ДПС сезира компетентните органи в Европейския съюз и ще настоява за извършване на обективна независима проверка на всеки един конкретен случай, припомнят от партията.

ДПС постави въпроси и отправи питания и до министър Рашков, който си позволи да не отговори. Независимо от това, че в рамките на 46-ото Народно събрание не бяха получени отговори от министъра, ДПС ще продължи и в 47-мото Народно събрание да поставя тези въпроси и ще поиска министърът да понесе своята отговорност.

Защото само така всички ние можем да защитим демокрацията. Само така можем да покажем, че комунистическият режим е безвъзвратно отминал. Единствено и само демокрацията може да ни даде свободата и да гарантира правата ни. Затова всички сме призвани да защитаваме демокрацията. Изборите трябва да бъдат свободни, честни и демократични. Гражданските и политическите права на българските граждани трябва да бъдат защитени и гарантирани, допълват от Движението за права и свободи.

ДПС ще наблюдава внимателно този процес и няма да позволи нито на Румен Радев, нито на Бойко Рашков да нарушават Конституцията и законите на страната, заявяват от ДПС.

Обръщаме се към всички български граждани да бъдат смели и открито да се противопоставят на беззаконието и своеволията на самозабравили се министри. Демокрацията зависи от всеки един от нас и ние трябва да сме отговорни пред бъдещето на страната си, добавят от ДПС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html