10.7 C
София
понеделник, 26 септември 2022 г.

Бойко Рашков: Ще разследвам всички строежи, почнати от Борисов

„Ние ще разследваме докрай всички строежи, които са започнати от Бойко Борисов, най-вече магистралите, където се констатират още от самото начало десетки нарушения. Дори не знам дали има действие по строителството на магистрала „Хемус“, което да е в съответствие със закона“, заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който се разходи по всички теми, в които присъстваше Бойко Борисов с изключение на цената на тока. Той се закани всичко да стане достояние в прокуратурата. В същото време Рашков атакува прокуратурата като безконтролна.

„В цивилизованите страни няма безконтролни длъжностни лица като в нашата страна“, заяви пред БНР Бойко Рашков, вицепремиер и министър на вътрешните работи, и уточни, че в България главният прокурор е абсолютно безконтролен:

„Когато той е избран от една политическа партия и продължава, дори и без това правителство, да я брани по всякакъв начин. Това е сериозен въпрос, който най-напред трябва да занимае нас – като държава, като народ. Виждаме как ръководената от Иван Гешев прокуратура не позволява да се развие нито един процес, който касае бившите управляващи“.

Рашков заяви, че не знае да има досъдебно производство по сигналите за нарушения, разкрити от служебното правителство:

„Всички тези дела се забавят максимално и няма никакъв резултат… Това не може и не бива да ни спира да работим. Аз много се надявам, че в един момент в нашата страна ще настъпят такива промени, които ще позволят разследванията да продължат, а това са престъпления, на които скоро давността няма да изтече“.

Министърът на вътрешните работи в същото време беше категоричен, че ще разследват докрай всички строежи, които са започнати от Бойко Борисов, най-вече магистралите, където се констатират още от самото начало десетки нарушения.

Бойко Рашков подчерта, че всичко, което е установено като нарушения по строителството на „Хемус“, ще бъде предоставено на прокуратурата.

„Ще публикуваме всичко, обществото трябва да знае. Ще очакваме прокуратурата да свърши нейната работа и да видим дали ще си свърши работата“.

Според него прокуратурата е можела да предприеме разследване в момента, „когато е започната магистрала „Хемус“ и е било публична тайна, че там се извършват нарушения на закона“:

„Угоднически ли прокуратурата е мълчала, когато е започнало едно строителство без каквито и да било строителни книжа? Българската прокуратура не е ли знаела това, МВР, ръководено от Христо Терзийски и Младен Маринов, не е ли знаело това, ДАНС не е ли знаела това?“

Рашков се обърна и към правозащитните органи да вземат отношение към проблема с цените на тока:

„Правозащитните органи не могат да останат безучастни към онова, което се случва у нас сега, по спекулативен начин да бъдат вдигани цените така, че те да станат непосилни за обикновения български гражданин“, заяви министър Рашков във връзка с акцията на ДАНС и МВР в КЕВР. Той посочи, че към момента не може да съобщи информация от тези проверки.

По думите на Бойко Рашков тези проверки нямат връзка с предизборната ситуация в страната и подчерта, че „тези действия ще бъдат ежедневие оттук нататък“.

„От момента, в който действа служебното правителство, сигналите и жалбите в МВР са се увеличили много пъти. Това означава, че до преди месеци хората не са имали доверие на този държавен орган и не са намирали за необходимо въобще да търсят закрила в МВР. Министерството сега обръща внимание на всеки сигнал на български гражданин“, заяви министърът.

Рашков коментира разпита на Бойко Борисов по сигнала за оказан натиск преди повече от 10 години срещу свидетел по разследване срещу ексземеделския министър Мирослав Найденов:

„Проверката беше задължителна да се направи, защото преди десетина години тази проверка не е извършена. Тогава по това дело Борисов изобщо не е бил разпитван… Когато цяла България чу разговора между Борисов, Кокинов и Найденов, а те обсъждат положението на Найденов, който може да стане обвиняем, и Борисов по този въпрос не е разпитван. Когато се крие делото в прокуратурата, ефектът е почти нулев“.

Бойко Рашков изтъкна, че прокуратурата се е била самопоставила в услуга на политическата власт.

Вицепремиерът, отговарящ за координацията по провеждането на изборите на 14 ноември, заяви, че на предходния вот са били „стопирани опитите за криминален вот, както е бил реализиран на десетки избори преди това“:

„Това е заслуга на МВР. Действали сме по законен ред спрямо всеки, за който е получен сигнал, че подготвя купуване или продаване на гласове. Това никак не е трудна работа, защото в предходни периоди до такава степен бяха отработили схемите за купуване и продаване на гласове, че не очакваха МВР сериозно да се захване с противодействието на тази тяхна дейност. В тази профилактична насоченост са изготвени около 10 200 предупредителни протокола – това е правна възможност, предвидена в закона“.

Той обясни, че предимно представители на ГЕРБ и ДПС са получавали предупреждения, защото са партиите с най-много финансови ресурси. Според него доказателство, че са купували гласове е: „От най-много депутатски места се лишиха те – ГЕРБ и ДПС. Няма друга причина да решим, че се е отдръпнал техният електорат. Не трябва да омаловажаваме и машинното гласуване – то също оказа влияние върху купения вот“.

Министър Рашков съобщи, че разполага с информация, че ГЕРБ и ДПС са започнали да подготвят купуване на гласове още отсега.

„Ще упражняваме правомощията си по закон. Не делим хората на привърженици на една или друга партия или на президента Румен Радев“, заяви вицепремиерът във връзка с прецедента служебен кабинет, назначен от държавния глава, да организира и проведе президентски избори.

Бойко Рашков обяви, че представители на чуждестранни мисии в България проявяват интерес какво прави държавата за овладяване на мигрантския натиск:

„Когато МВР има успех в това да се противопостави на мигрантския натиск, прокуратурата не може да спира органите на МВР да информират не само българската общественост, но и европейските ни партньори“.

„Наблюдението на Румен Спецов беше поето от ДАНС. Имало е заплахи, но те са стопирани, елиминирани и затова не се налага охрана от МВР. Ние имаме информация кой го е организирал това, но ще ви кажа на по-късен етап. Елементите са криминални. Възможно е политически подбудител, но там връзката не е доказана“, каза министърът.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html