вторник, 23 април 2024 г.

Честваме 113 години българска независимост

Цар Фердинанд и правителството на България при обявяването на независимостта

Страната ни чества днес 113 години от обявяването и за независима държава. На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд обявява независимостта на България и става първият български цар след Освобождението от османското владичество. Страната ни отново се появява на картата на Европа.

Програма за празника днес ще има в цялата страна, но традиционно център на тържествата е Велико Търново. Честванията започват тази сутрин с литургия в църквата „Свети 40 мъченици“ в Търново, където през 1908 г. Фердинанд прочита манифеста, с който страната ни е обявена за независимо царство.

По традиция на историческата крепост „Царевец“ с военен ритуал ще бъде издигнат националният трибагреник, а след това празничното шествие ще се отправи към паметника „Майка България“, където ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. Очаква се на ритуала да присъства президентът Румен Радев.

Заради противоепидемичните мерки е отменена вечерната заря-проверка. А иначе честванията във Велико Търново ще завършат вечерта с излъчване на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и с илюминации на паметника на Асеневци.

В Бургас историческата годишнина ще бъде отбелязана с няколко събития. Тържествата започват в 10:30 часа с ритуал по издигане на флаговете на  България, Европейския съюз и на Община Бургас, предаде БНР. В 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

След ритуала пред Военния клуб в Бургас в 12:00 часа в Етнографската експозиция на улица ул. „Княз Ал. Батенберг“ ще бъде представен много интересен каталог, който е озаглавен „По дрехите посрещат“ и ще има ревю на традиционни костюми от фонда на Бургаския музей. За първи път ще бъдат представени 21 автентични носии от Странджа, Карнобатско, Айтоско и източна Стара планина.  Някои от носиите са пазени във фондохранилище и никога не са показвани, затова ще бъде много интересно да се види този автентичен колорит.

В 17 часа във Варна официално ще бъде открит паметник на Васил Левски, издигнат по инициатива на Съюза на арменците в България. Той е изработен в Армения и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приемайки ги по време на геноцида преди век. Скулптурната композиция изобразяваща Апостола на свободата в почти цял ръст, в униформа на четник, пред него лъвска глава, а зад него скалист пейзаж, беше издигнат в градинката пред Регионалния исторически музей, като мястото е определено от общинската администрация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html