четвъртък, 28 март 2024 г.

Синът на Мика Зайкова топ адвокат в Америка

Синът на най-възрастния депутат в отишлия си парламент, Мика Зайкова – Михаил, не е толкова известен у нас като майка си, но има с какво да се похвали, пише вестник „Галерия“. Получил солидно образование, работи като преуспяващ адвокат отвъд океана, но противно на цитиращите точки и алинеи свои колеги обича да изразява емоциите си в стихове. Юристът дори има издадена стихосбирка в Америка, кръстена с философското заглавие Verse of Love and Loss: selectedpoems, в превод „Стих за любовта и загубата – избрани поеми“. Томчето е публикувано преди 18 години, но все още е в продажба на цена от 13 долара. В него Михаил изповядва съкровени тайни за живота и детството си в годините, когато майка му не е така популярна.

Симпатичната синдикалистка Мика Зайкова, която на 79 години се впусна в политиката като кандидат на „Има такъв народ“,

поощрява Михаил да твори още от малък,

защото се убеждава, че детето има удивителна дарба да реди думите в рими. Преди да замине за Страната на неограничените възможности, синът на видната икономистка завършва престижната Национална гимназия за древни езици и култури в София в зората на демокрацията, където учи гръцки и латински. След като вятърът на промяната задухва през 1989 година, майка му Мика и съпругът ѝ Иван нямат възможности, за да му гарантират скъпо висше образование в САЩ. Момчето заминава с 6-месечна виза и отворен билет, за да може да се върне по всяко време, ако не успее да си стъпи на краката в Щатите. Късметът обаче му се усмихва и той завършва успешно право. Впоследствие защитава докторска дисертация, а днес вече е практикуващ адвокат с богата професионална биография.

Михаил се насочва към корпоративните дела,

които са свързани със застрахователната индустрия и инвестициите. Освен че жъне успехи в професията, синът на Зайкова открива любовта в САЩ и се жени за американската журналистка Корали Карлсън, която работи като редактор в популярния канал Ен Би Си и е автор на множество предавания.

Мика Зайкова със снаха си Корали, сина си Михаил и внучката Джойс Катерина като бебе

„Била съм в Калифорния, където учеше първоначално синът ми, много пъти в Ню Йорк и в Минесота на гости на сватовете. Моята снаха е красавица, много умно момиче и я обичам като моя дъщеря – пък и ме дари с прекрасна шестгодишна внучка Джойс-Катерина, която е най-голямата ми гордост“, споделя баба Мика. Въпреки че момиченцето е родено в САЩ, то говори перфектно български и дори се обръща към американските си баба и дядо на езика на Вазов.

Малката Джойс обича да язди коне,

харесва котките и динозаврите. Най-възрастната депутатска не крие, че тъгува за внучката си, която не е виждала от началото на пандемията. Преди коронавируса Зайкова всяка година прелита отвъд океана, защото има десетгодишна виза, но сега се налага да общува с внучка си само по Скайп.

Самата тя се навива да стане депутат благодарение на подкрепата, която получава от сина и снахата, на които първи съобщава, че има вероятност да стане народен представител на 79. Когато й е трудно, търси контакт с малката Джойс, която е способна да развесели баба си в най-тежките дни. Всички приятели познават Зайкова като корава жена с блестящо чувство за хумор и самоирония, но самата тя признава, че гледа на живота по друг начин след смъртта на съпруга си преди седем години. „Загубата му беше толкова страшен момент,

в който си мислех, че не мога повече и няма да издържа.

На връщане от погребението ми се обадиха от една телевизия. Tова беше в разгара на кризата през 2014 г. Искаха да направя анализ. Тогава си казах: „Ако сега откажеш, си се предала, а този, който винаги ти се е възхищавал на куража, ще бъде разочарован от теб“. И на другия ден сутринта отидох, след като цяла нощ работих. Никой не разбра какво ми се е случило предния ден, защото не бях в траур. Той беше в сърцето ми. И оттогава, когато имам проблем, си казвам: „Я се стегни! Той е до теб и те гледа“, споделя Мика Зайкова. На следващата година се ражда малката й внучка и оттогава тя е най-голямата радост и опора за баба си.

Интересната си фамилия икономистката получава от мъжа си Иван Зайков. Двамата се запознават в Минно-геоложкия институт, където я приемат на 16 години. Тя се нарежда на опашката да се запише и едно момче зад нея започва да се закача. Тя се обръща с намерението да му се скара и вижда един много висок войник. Вдига си главата, но срещайки пъстрите му очи, на мига се влюбва.

Още от първи курс колегите в института ги наричат семейство Зайкови,

двамата скоро се женят и стават родители на сина си Михаил. Докато учи, Мика работи като проектант в ИПП „Заводпроект“ и там прави машини за вадене на чакъл и пясък от големи реки. След това следва в Икономическия институт „Карл Маркс“ (днес УНСС) със специалност „Планиране“, защото, като се прибира в София след разпределението, няма как да си намери работа по специалността и с мъжа й решават да запишат други специалности. Тя влиза да следва икономика, за да продължи делото на татко си, а съпругът й в МЕИ – „Централи и подстанции“.

След като Мика Зайкова завършва висшето си образование, я пращат по разпределение в брикетна фабрика „Марица Изток“, а съпруга й – в Бухово край София. „Веднъж се случи така, че бях дежурен инженер и когато е почивен ден, ти си най-големият началник. Беше люта зима и снегът едва не ни затрупа. 72 часа не можа да дойде смяна. Аз с моите хора не позволихме да се случи авария и да спре фабриката. Спомням си, че разбих катинара на склада за хранителни продукти и две жени от смяната правеха сандвичи и пържеха яйца, за да имаме сили да ринем сняг и да не спрат откритите ленти за брикети и да гръмнат сушилните барабани.

Когато войската ни изрови и дойде смяната,

дадох отчет за изразходваните продукти и нямаше проблем. После вместо награда ме освободиха от разпределение и се прибрах при семейството си“, спомня си доайенката от „Има такъв народ“.

По-късно атрактивната Мика Зайкова, която никога не спестява личното си мнение, прави солидна биография и впечатляваща кариера на икономист. Дълги години тя е анализатор, финансов експерт и икономически съветник в КТ „Подкрепа“. Преди това работи като началник на управление в Министерството на промишлеността.

Малцина днес допускат, че Мика Зайкова има спортна жилка – тренирала е волейбол, а освен това е полиглот – владее английски, немски и руски. Твърди, че като малка е била най-буйното дете в Коньовица, където отраства, а майка й редовно я търси вечер по дърветата. Всъщност това не е толкова трудно за вярване, защото 79-годишната Мика Зайкова демонстрира по-голяма вътрешна свобода от много от колегите си в целия парламент.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html