петък, 29 март 2024 г.

Филм разказва живота на монахиня лесбийка в ренесансова Италия

Снимка: CineLibri

Провокативната биографична драма „Бенедета“ на известния нидерландски режисьор Пол Верховен ще открие тазгодишното издание на международния кино-литературен фестивал „Синелибри“ (2-31 октомври), съобщават организаторите.
Празничната церемония ще се състои на 2 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата с фееричен пърформанс, чиято символика е подчинена на цялостната концепция на „Синелибри 2021“.

Автор на идеята е Мария Налбантова – художник и визуален артист. Тя интерпретира идеята за лавровия венец, който мигновено препраща към образа на Данте и взаимодействието между литературата, киното и изобразителното изкуство. Във визуалната иконография лавровият венец е символ на достойнство, слава, благородство и храброст, а в митовете на древна Гърция той е свързан с Аполон, покровителя на изкуствата и състезанията. Неслучайно много от филмовите отличия днес интегрират образа на лавровото дърво. Освен че е почти задължителен атрибут при изобразяване на автора на „Божествена комедия“, в случая венецът въздейства и като символ на четене, гледане и разбиране. През всяко листенце „наднича“ някой легендарен творец – става дума за представители на различни епохи, раси, възрасти и националности, които внушават посланието, че творецът е немислим без своята публика.

В екипа участват още Стефани Ханджийска (танц и хореография), Ивалина Иванова (анимация), Георги Атанасов (композитор). Вече е готова и официалната видео шапка на фестивала, създадена от същите артисти. Оператор и режисьор е Петър Вълчев, а монтажът е на Невелин Вълчев.

„Бенедета“ е сниман по книгата „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия“ на Джудит К. Браун. Копродукция на Франция и Нидерландия, филмът на Пол Верховен пристига у нас с две номинации от кинофестивала в Кан – за „Златна палма“ и за т. нар. Queer palm, както и с номинация за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан. Режисьорът на „Първичен инстинкт“ остава верен на инстинкта си да обърква критиката и да скандализира широката публика. Майстор на провокацията в киното, този път Верховен залага на книгата на Джудит К. Браун, която се явява най-ранен документ за интимна връзка между жени в съвременната западна история. В образа на младата монахиня Бенедета Карлини, обсебена от еротични видения, се превъплъщава талантливата френска актриса Виржини Ефира, партнират й Дафне Патакиа, Ламбер Уилсън и достолепната Шарлот Рамплинг.

Седмото издание на „Синелибри“ ще мине под мотото „Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Паралелно със София, фестивалът ще има свои издания и в Пловдив (15-31 октомври), Варна (15-31 октомври), Бургас (22-31 октомври), Велико Търново (22-31 октомври), Габрово (21-25 октомври) и Стара Загора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html