15.6 C
София
вторник, 27 септември 2022 г.

Колко ще се окажем българите след преброяването?

сн. НСИ

След преброяването ще се окаже, че българите сме между 6 млн. и 6,7 млн., прогнозира в интервю за БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

„Най-важният резултат от националното преброяване ще е броят на населението. Със сигурност това, което ще видим е една нова корекция надолу, заради миграционните процеси“, посочи той.

Интересно ще бъде също какъв ще се окаже брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, който е индикатор за икономическото развитие.

Големият риск обаче е и много ниското доверие към преброяването, което ще доведе до по-некачествени данни от изследването. Причина за това беше хакерската атака срещу сървъра – това беше фалстарт на преброяването. От друга страна пандемията също ще попречи за по-доброто преброяване.

„Прави ми впечатление, че хората не искат и да споделят част от нужната за целта информация, като квадратура на жилището, наличие на техника…“, поясни още Николов.

„А за нас като изследователи това е интересно. Друго интересно за нас е изследването на работната сила, там картината очакваме да се е променила. Очакваме да разберем защо се регистрира толкова висока заетост във Велико Търново, Габрово и София област и ниска безработица? Също очакваме преброяването да засече териториално –административни промени. Най-големите градове ще са сигурно София, разбира се, но е интересно кой ще е вторият по големина град – дали Пловдив или Варна“, каза още Николов.

По думите му не се очаква добра картина на здравния статус на българина, след преброяването. Според Николов не е удачно да се пита в преброяванията за доходите на семействата.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html