събота, 27 април 2024 г.

Радан Кънев измисли как ще спечели изборите с Петков и Василев

Радан Кънев, сн. БГНЕС, архив

„Демократична България“ (ДБ) и новата формация „Продължаваме промяната“ (на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев – бел.ред.) трябва да се явят заедно на изборите. Това им дава възможност да се изкачат до първото място и огромен шанс „реформаторските сили“ за първи път от 1997 г. да спечелят избори и да получат първия мандат за съставяне на правителство. Идеята сподели в интервю за БНР евродепутатът от ЕНП/ДБ Радан Кънев.

„Аз не бих пропуснал този шанс. Не мисля, че скоро ще се повтори“, заяви Кънев.

Според него „отделното явяване означава първо място за Борисов, второ – за Слави Трифонов“.

Радан Кънев изтъкна, че не е имало очаквания Петков и Василев да станат част от обединението „Демократична България“.

Назрял е моментът за сериозен и откровен разговор на лидерско ниво, смята евродепутатът. „Оттук нататък, след като те вече създават тази формация, ДБ и новата формация трябва да седнат на едни много отворени, честни разговори, конструктивни, на които да преценят дали общественият интерес е да бъдат конкуренти на изборите или да се постигне съгласие за общо явяване“, каза той.

Дори да не се стигне до такова обединение, е много важно да се запази добрият партньорски тон, защото след изборите ще бъдем в една лодка, подчерта Кънев.

„Ясно е, че Европейският съюз няма механизъм да задължи българите да се ваксинират. Европейските институции не трябва да задължават българите да се ваксинират. Аз съм противник изобщо на задължителната ваксинация, защото проблемът е в доверието“, коментира Радан Кънев. Неотдавна той призова евроинституциите да се намесят заради провала на ваксинационната кампания у нас.

„Хората нямат доверие на българските институции, българските институции са парализирани от предизборен страх и не смеят да заемат страна в един дебат, в който научната мисъл е еднозначна и фактите са абсолютно еднозначни – ваксините са безопасни и ваксините помагат. Но това в България не дава резултат, защото хората в България са уплашени. Те имат своите страхове, има една мащабна пропаганда, която насажда тези страхове и ние нито можем да се сърдим на хората, че имат своите страхове, нито можем да им се подиграваме, че имат своите страхове, нито можем да преодолеем тези страхове с насилствени административни мерки. Въпросът е европейските институции, които имат по-голям авторитет в Източна Европа, които се ползват с по-голямо доверие, които имат предостатъчни бюджети в това отношение, да започнат да компенсират провала на нашето правителство чрез комуникация“, коментира Кънев.

Такова съдействие в разсейването на страховете и пресичането на мащабната и зловредна антинаучна пропаганда ще има, прогнозира евродепутатът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html