петък, 26 април 2024 г.

7 арестувани в акция срещу трафика на мигранти

При спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти в България са задържани седем души, съобщиха на брифинг в МВР представители на ГДБОП, ДАНС и Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП). За четирима от арестуваните мярката е удължена за 72 часа, предстои да бъде искано постоянно задържане под стража.

„След повече от година работа съвместно между ДАНС, ГДБОП и „Гранична полиция“, под надзора на прокуратурата, на 16 септември се проведе специализирана полицейска акция, в резултат на която беше неутрализирана и задържана организирана престъпна група за нелегален трафик на мигранти“, обяви директорът на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов. Акцията се е състояла на територията на областите София, Русе и Хасково.

„Групата от български и чужди граждани е много добре структурирана, със строга йерархия. Организатор на групата е афганистански гражданин“, добави Стоянов.

„Операцията започна с получена информация в ДАНС, която касае дейност на организирана престъпна група за превеждане на мигранти през турско-българската граница и впоследствие през българо-сръбската граница. Информацията касаеше няколко лица от афганистански произход, както и български граждани. Основно превежданите мигранти бяха афганистански граждани“, уточниха от ДАНС.

Констатирани са и стотици помагачи на групата, които са разпределяли, настанявали, укривали мигрантите, като вероятно за това им се е заплащало. Според информацията средната сума за превеждане на мигрант от Афганистан до някоя западна страна варирала между 8000 и 10 000 евро.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html