16.4 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Модернистичната живопис на Данаил Атанасов на „Шипка 6“

Снимка: Съюз на българските художници СБХ / Union of Bulgarian Artists UBA

Експозицията продължава до 23.09.21 в изложбения център на Съюза на българските художници – „Шипка“ 6.

Данаил Атанасов е от тези художници, които отстояват модернистичния си възглед върху живописта и последователно развиват личния си стил.
Роден е в Перник през 1943 г. и живее и твори в родния си град и в чужбина. Има над 40 самостоятелни изложби в страната и зад граница, като негови платна са излагани в Берлин, Париж, Атина, Варшава, Тузла, Грайсфалт, Вашингтон, Люксембург и др. Творбите му са притежание на Националната художествена галерия, музея „Барсело” – Майорка, музея „Оу Атона” – Минеаполис, и частни колекции.

Хармонични и красиви, картините на Данаил Атанасов най-вече притежават съзерцателност и изразяват възглед за самостойността на живописния образ.

Художникът се занимава и с музика и смята, че двете изкуства са неделими, а общото между тях е хармонията. Той е свирил в една от най-старите рок групи в България „Стримони“.

През 2019 г. бе отличен с Голямата награда на СБХ в зоналната изложба „Струма”.

За Данаил Атанасов Атанас Нейков пише: „За поетиката в произведенията на този поет е излишно да говоря. Естетизирани до крайност, неговите картини са запазили своята първична сила на изживяването и чрез същината на цвета и жеста на ръката му. Това е неговата хармония, укротила избухването на чувствата му.“

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html