петък, 26 април 2024 г.

Адвокати: Не се знае кога и къде ще екстрадират Брендо

Евелин Банев, сн. БГНЕС Архив

Преди дни в Украйна бе задържан осъденият за трафик на наркотици и пране на пари у нас и в още две държави българин Евелин Банев-Брендо. Той има ефективни присъди и всяка от трите държави иска те да бъдат излежани. В Италия присъдата му е най-голяма – 20 години за трафик на кокаин, в Румъния – 10 години, а в България – 6 години за пране на пари. За момента обаче никой не може да каже кога точно и къде точно ще бъде екстрадиран Брендо.

Няма и конкретна правна норма, която да каже при конкуренция между молещи държави за екстрадиция, коя е с предимство, заяви пред бТВ адвокат Марин Марковски. Логиката е като български гражданин задържаният да бъде върнат у нас. Има обаче колизия с италианската присъда, защото тя е най-тежка.

„Българската прокуратура, съобразно изискванията на закона и международното право, след като е направена червена бюлетина на Интерпол, която е абсолютно задължителна за изпълнение, са изпратили документите веднага, когато се е разбрало, че е арестуван Евелин Банев. Така, че ние може би сме първи“, поясни адвокат Марковски. Според него, ако се спазва правният принцип пръв по време – пръв по право, нормално е да го изпратят в България. Тази норма обаче няма задължителен характер, припомни адвокатът.

„Когато нещо не е уредено в закона, тогава се търси общият дух на закона. В конкретния случай въпросът остава открит, той има тежки присъди, ако е жив и здрав да ги излежи, ще излезе от затвора на около 90 години“, каза още Марин Марковски.

Влязлата в сила присъда на една държава не може да бъде отменена, категоричен беше Марковски. „Един съдебен акт, независимо на коя държава е, е нещо много сериозно и трябва да бъде изпълнен, защото иначе се подриват основите на правосъдието“, смята адвокатът.

Според него Брендо няма да получи допълнително наказание, защото преди години се е укрил и не е изтърпял присъдите си. „Нашето наказателно право няма допълнителна присъда за това, че не е отишъл да търпи вече издадена присъда. Може би законодателят е преценил, че дори и най-опасната птица има право да счупи клетката и да излезе“, коментира още Марин Марковски.

„Такива случаи се уреждат от Европейската конвенция за екстрадиция, която е ратифицирана както от България, така и от Украйна“, уточни пред Нова телевизия друг уважаван български адвокат – Людмил Рангелов.

Арестът на Евелин Банев в Украйна

Според него се обсъждат няколко варианта, но не се споменава и още един – той да остане известно време в Украйна, ако наистина живее там с неистински документ. „Ако действително участва в производство и продажбата на високорисков наркотик, какъвто е марихуаната, Украйна може да допусне екстрадиция за някоя от тези три държави, но да отложи нейното изпълнение“, посочи Рангелов.

По думите му Украйна решава кое от исканията за екстрадиция да уважи, като най-голяма тежест се отдава на размера на присъдата. „Най-вероятно той ще изтърпи най-голямото наказание, независимо дали ще бъде предоставен на България да излежи тук наказанието”, коментира адвокатът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html