15.6 C
София
вторник, 27 септември 2022 г.

Изложба разказва за първия випуск на Художествената академия

Снимка: Софийска градска художествена галерия

С изложбата „Въздигане. Първият випуск“ Софийската градска художествена галерия (СГХГ) отбелязва 125-годишнината на Националната художествена академия (НХА). Откриването на експозицията ще бъде на 14 септември и тя ще продължи до 28 ноември, съобщават от СГХГ.

След полагането на основите на висшето образование у нас (създаването на днешния Софийски университет през 1888 г.) държавните мъже обръщат внимание и на необходимостта от развитие на изкуството в страната. В средата на 90-те години на 20-и век тогавашният министър на народното просвещение Константин Величков и членовете на Дружеството за поддържане на изкуствата обединяват усилия и подготвят законопроект. След оспорвани дебати за необходимостта от художествено образование в България, на 17 февруари 1896 г. е приет закон, с който се учредява Държавното рисувално училище (днес НХА).

125 години по-късно в залите на Софийска градска художествена галерия се представя поглед към учителите и учениците, положили основата на българското изкуство и посветили живота си да изградят и възпитат художествен вкус. В първия випуск на Държавното рисувално училище са приети 48 учащи. По-голямата част от тях са представени в изложбата с над 80 творби.

Сред рисунките и първите опити с маслени бои на добре познати автори като Александър Божинов, Андрей Николов, Асен Белковски, Господин Желязков, Димитър Даскалов, Димитър Радойков, Марин Георгиев Устагенов, Петко Манчев, Стефан Иванов, Харалампи Тачев, Цено Тодоров могат да се разгледат и произведения на не толкова познати имена като Богдана Фисчиева Иванова, Борис Блъсков, Никола Тонев, Михран Гарабетян и др.

Музейната сбирка към НХА, в която се пазят ранните произведения на редици наши художници, разкрива как започва пътят на един творец. По неравните краища на рисунките се разчитат подписите на техните учители – Иван Мърквичка, Ото Хорейши, Ярослав Вешин, Антон Митов, Иван Ангелов, Борис Шац, които са само част от преподавателите, представени с творби в изложбата.

Подбраните произведения са от колекциите на Националната галерия, галериите и музеите във Враца, Добрич, Казанлък, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол, както и от частни колекции. Изложбата е съпътствана от двуезичен каталог.
Основен партньор в проекта е Националната художествена академия.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html