15.6 C
София
вторник, 27 септември 2022 г.

Първанов: Никоя власт не се справя в момента, има чистка

Георги Първанов, кадър НоваНюз

В настоящата сложна ситуация никоя власт на се справя добре в момента – нито президентството, нито правителството, нито парламентът, заяви пред телевизия НоваНюз бившият президент Георги Първанов.

„Стигна се до ситуации, за които хората казват, че това си е жив резил. Депутатите дори задълбочиха кризата. Радев (президентът Румен Радев – бел.ред.) пък зае относително пасивна позиция – не се набърка в преговорите. Трябваше да се направи нещо, за да се стимулира диалогът. Поводи за това има много – COVID-19, националната сигурност”, смята Първанов.

Според него при служебния кабинет е имало престараване, мачкане и изчегъртване на моменти. Наблюдава се „чистка” в сферата на вътрешните работи и здравеопазването. Самият Първанов ежедневно получавал сведения за това, че „се премахват ръководители на здравни заведения, ей така, за да се разчисти теренът и да се сложат „наши хора”.

„Разбира се, имаше министри, които стояха стабилно – Янаки Стоилов, Гълъб Донев”, заяви Първанов. И допълни, че той подкрепя провеждането на цялостна ревизия, но не с тясно политически цели.

Бившият държавен глава коментира и предстоящия президентски вот. Според него Румен Радев влиза в битката за следващия мандат със „солидна преднина”. Но изходът от борбата за поста зависела от това колко и какви ще бъдат неговите опоненти.

„Всеки, които влиза в кампания, докато е на власт, разполага с изборна зестра. Тя се състои от няколко процента преднина, лостовете на държавното управление и тежестта на наследството, което оставя. А президентът специално трябва да е човек, който да хваща окото”, каза Първанов.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html