сряда, 24 април 2024 г.

Неочаквано откритие на нов вид боа в Доминиканската република

 

Новоописаната змия Chilabothrus ampelophis (Испаньолска лоза), с отличителни белези големи изпъкнали очи и зигзагообразно оцветяване, подсказа на изследователите, че са попаднали на нов вид боа, една от най-малките в света

Змия с ококорени очи накара учените да направят неочаквано откритие. Chilabothrus ampelophis с характерните си изпъкнали очи и квадратна муцуна е първият вид боа, открит в Доминиканската република от повече от век насам.

Естествоизпитателят Мигел Ландестой от Университета Автонома де Санто Доминго в Доминиканската република и колегите му откриха змията, плъзгаща се в планинска суха гора близо до югозападната граница на страната с Хаити на остров Испаньола.

За последен път изследователите описват този нов вид боа на острова през 1888 г. „Фактът, че едно животно може да остане незабелязано толкова дълго на остров, обитаван от много хора, е доста забележителен“, казва Р. Греъм Рейнолдс, херпетолог от университета в Северна Каролина Ашевил. Нещо повече, змията може да е сред най-малките в света, съобщават Рейнолдс, Ландестой и колегата им Робърт Хендерсън от обществения музей в Милуоки на 17 август в Бревиора.

Възрастните видове боа обикновено достигат на дължина 2 метра или повече. Най -дългата Chilabothrus ampelophis, която екипът открива, е възрастна женска с размери по-малко от 1 метър. Най-малкият, вероятно млад мъжки, е дълъг по-малко от половин метър.

В сравнение с трите други видове боа, открити на острова, малкият размер на Испанската лоза, големите очи и тъмните зигзаговидни шарени люспи, подсказват на изследователите, че са открили нещо ново.

Генетичните анализи и внимателните изследвания на пет различни змии плюс една отлепена кожа потвърдиха предположенията на екипа, че става дума за нов вид за науката.

Но видът може би вече е в беда. Всички змии, които екипът открива, са били на разстояние един километър един от друг. Това е „малко тревожно, в смисъл, че те могат да бъдат ограничени до много малка площ“, казва Рейнолдс.

Селскостопански дейности като изгаряне на дървени въглища застрашават местообитанията на вида. Следващите стъпки на екипа ще бъдат да разберат истинския обхват на местообиталищата на боата и повече за вида.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html