вторник, 19 март 2024 г.

Май всички се страхуват от Румен Радев

Петър Стоянов официално отрече възможността да бъде кандидат за президент на бившите управляващи от коалицията ГЕРБ – СДС. Между редовете в официалното му изявление се чете нещо много интересно: „имаше такава идея, но няма условия за моята кандидатура“. Отказът на Стоянов да се върне на политическата сцена само потвърждава тенденцията от последните седмици и месеци – всички се страхуват от Румен Радев. Към днешна дата няма нито един претендент за този пост, като изключим ексцентрични и дори бутафорни кандидатури от типа на Александър Томов. Дори най-голямата политическа сила в момента ГЕРБ не е способна да извади силна и ярка личност, която да се конкурира с действащия държавен глава.  Докато Румен Радев почти официално си прави предизборна кампания, между другото с държавни пари и от позицията на поста, който заема, в ГЕРБ още не са стигнали до идея кой да е президент. Когато го направят, вече ще е безнадеждно късно. Независими политолози и анализатори вече говорят, че „по някаква причина ГЕРБ не смее да посочи свой човек за поста“. А според други, в партията върви тих, но много буен скандал кой да влезе в битката срещу Радев. Може би не е никак случайно, че едно от знаковите лица на ГЕРБ в последните години – Георги Марков, много яростно критикува евентуалната номинация на Даниел Митов. От любимата си Будапеща бившият конституционен съдия направи на пух и прах Митов като го нарече „соросоид“.

Да не говорим за партии като БСП и „Демократична България“, които са изпаднали в ступор по отношение на Радев. Първите имат пълното право да са ядосани – те издигнаха Радев през 2016 година, те му помогнаха да пребори за поста кандидата на ГЕРБ. Практически Корнелия Нинова откри за политиката Румен Радев и му даде начален тласък. Сега Радев очевидно играе срещу БСП – лансира проекта на Асен Василев и Кирил Петков, дава ясни сигнали, че не желае да се обвързва с „Позитано“. Нещо повече, търси подкрепа за партията на министрите си именно от структурите на социалистическата партия. Този мръсен номер няма как да остане скрит за обществото, но явно няма да повлияе на рейтинга на Радев. Най-много да разклати още повече БСП.

Още по-зле стоят нещата вдясно. Хората на Христо Иванов направо са блокирали и нямат идея как да реагират на партийното инженерство на Радев. В ДБ съвсем основателно са наплашени от близкото бъдеще – нито имат качествена фигура, която да издигнат за президент, нито имат ресурс да се борят с Кирил Петков и Василев на предсрочни парламентарни избори. Съвсем реална е възможността ДБ да изчезне от политическата карта! Затова от централата на партията идват съвсем разнопосочни сигнали. Едни казват, че Христо Иванов няма да издига свой кандидат-президент, други говорят за Радан Кънев и Лозан Панов. Четвърти искат официално да бъде подкрепен Радев, защото трябва да продължи „изчегъртването“ на ГЕРБ. Изобщо, в главите на „умните и красивите“ е пълна каша.

В битката срещу Радев не помагат и политолози, социолози и публицисти, които всекидневно стрелят срещу президента в социалните мрежи. Очевидно, подкрепата за държавния глава е константна величина, която на изборите през ноември ще се официализира в изборна победа. Именно това е причината никой да не иска да се изправи срещу Радев, защото на този етап победа срещу него изглежда напълно невъзможна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html