петък, 29 март 2024 г.

Кацаров плаши със затвор нарушителите на ковид мерките

Стойчо Кацаров, кадър Нова телевизия

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров предупреди всички нарушители на въведените мерки за справяне с пандемията от коронавирус, че може да бъдат наказани, включително и със затвор. Видният антиваксър и противник на маските заплаши да води неспазващите правилата в ковид отделения, „за да видят интубираните хора, които берат душа“.

Запитан достатъчно добър ли е контролът, той подчерта, че преди да стигнем до него, трябва да имаме нашето съзнание на граждани, тъй като това е в наш интерес. Контролът се осъществява от РЗИ, МВР и БАБХ, но хората, които нарушават по такъв отявлен начин мерките, трябва да знаят, че миналото Народно събрание измени Наказателния кодекс и за такъв тип нарушение на мерките може да се понесе наказателна отговорност и да се получи до 5 години „лишаване от свобода“, предупреди министърът.

Той отрече МЗ да прилага двоен стандарт и уточни, че по отношение на новите ограничения се правят изключения само за училищата и обществения транспорт, тъй като трябва животът да продължи.

Кацаров заяви, че доколкото знае Министерството на образованието е отменило тържествата за първия учебен ден. „Ако все пак такива има, това създава допълнителен риск. Не искаме да стигаме до ситуация кръчмите да са отворени, а училищата – затворени. Затова в плана пише, че децата ще ходят максимално на училище. Оказа се, че дистанционното обучение има лоши резултати”, коментира той.

Кацаров направи коментар и относно протестите на бизнеса. „Демонстрации имаше и преди въвеждането на ограниченията от 7 септември. Част от протестите вероятно имат друг характер. Актуализацията на бюджета е направена и има средства за засегнатите от мерките. Те ще получат парите си. Настоявам за това”, каза той.

Относно безплатното лечение на пациенти с коронавирус вкъщи министърът поясни, че до момента са разкрити около 50 COVID центъра, където лекари преглеждат пациенти с коронавирус, правят им изследвания и могат да им предпишат лекарства за домашно лечение. Тези процедури ще бъдат безплатни за пациентите. Определени са три групи лекарства, които могат да бъдат изписани безплатно – антибиотици, кортикостероиди и лекарства, влияещи на ефекта на кръвосъсирване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html