четвъртък, 28 март 2024 г.

Ива Митева удари тесла на „Демократична България“

Председателят на народното събрание Ива Митева, кадър бТВ

Няма да има извънредно заседание на парламента в понеделник, категорично заяви пред бТВ председателят на Народното събрание Ива Митева. Подписи за такова заседание събраха от „Демократична България“ в опит да нанесат пореден удар на главния прокурор Иван Гешев.

Тя обясни, че не може да насрочи такова заседание в понеделник, защото това ще бъде в нарушение на правилника. Според него доклад не може да се обсъжда, ако не са изминали 72 часа от неговото раздаване на депутатите.

„Нямам информация, кога ще бъде разпуснато Народното събрание. Надявам се, че ще може да проведе заседанието си в сряда. Не съм насрочила извънредно заседание за понеделник, защото предложението постъпи в деловодството късно през нощта петък срещу събота“, обясни Митева.

Тя призова президента Румен Радев да не разпуска Народното събрание преди сряда, за да може да се състои това последно заседание.

След актуализацията на бюджета, гласувана на среднощно заседание на парламента в нощта на петък срещу събота, по искане на „Демократична България“ и с подкрепата на „Има такъв народ“ беше решено да се свиква извънредно заседание на парламента в понеделник от 13 ч. Целта е да бъдат приети окончателно промените в закона, свързани с Бюрото за защита на свидетелите, което се прехвърля от главния прокурор към министерството на правосъдието.

„Заплахата срещу живота ми и този на майка ми има политически мотив и е свързана с промените в закона за НСО“, каза още шефката на парламента пред бТВ. Тя обясни, че сигналът е подаден по време на дебатите за закона за НСО в 21 ч. вечерта и до следващата сутрин – 10:40 ч. тя не е била уведомена за него. „Самата служба за охрана не е знаела и това поставя въпроса защо“, каза Митева.

Тя уточни също, че след като е разбрала за заплахата от началника на НСО е започнало едно прехвърляне между институциите – от прокуратурата казали, че при тях няма сигнал, насочили към МВР, които насочили към правосъдното министерство. „Въобще много интересно развитие има този сигнал“, обобщи Митева.

„Няма какво да се лъжем – това момче няма как да подаде един сигнал или да напише едно писмо и да го изпрати точно на пресцентъра на Министерство на правосъдието“, каза Митева.

Въпреки случилото се Митева е категорична, че охраната на бивши председатели на Народното събрание трябва да бъде премахната в срок от шест месеца след изтичане на мандата или в срок на една година.

Митева коментира и скандала с Татяна Дончева и надписа „500 к“ на листче. „Никога не съм имала лоши отношения с Татяна Дончева. Спрях да говоря с нея от момента, в който тя ме нарече болонка“, каза Митева.

Председателят на парламента се почувствала засегната най-вече заради липса на уважение. „Да, не сме в политиката, за да се харесваме, но поне трябва да имаме елементарно уважение един към друг“, каза тя.

Относно скандалът, станал популярен като „500 к“ Митева коментира, че Татяна Дончева не е разговаряла с нея за преминаване в друга партия.

„Това показва, че този тип политици вече са изчерпани. Това показва, че промяна по този начин няма как да стане. Че народни представители с пет-шест-седем мандата в НС няма да донесат промяната“, смята Митева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html