четвъртък, 25 април 2024 г.

Вдигането на пенсиите застрашено заради Бюджет 2022

Народното събрание прие окончателно актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г., с което бе определено, че пенсиите на всички български пенсионери ще бъдат повишени от дата 25 декември 2021 година. Причината за това отлагане, спрямо първоначалния вариант – 1 октомври, е заради решението до края на годината всеки месец да се отпускат по 120 лв. помощ в условията на ковид пандемия. Но дори и пратено по-късно във времето, възможно ли е увеличението да се окаже само обещание и да се провали с гръм и трясък заради бюджета за следващата година?

При дебата за пенсиите се получи предизборно наддаване. „Това се очакваше. Наддаването започна с пенсиите, стигна се до някакво решение, което обаче е странно от бюджетна гледна точка. Един вид в бюджет 2021 г. се задава сериозно увеличение на пенсиите от 25 декември, което реално е за следващата година. Това е недопустимо в този тип решения. Разговорите за бюджет 2022 г. трябва да тръгнат след месец и пак да се прегласува. И ако се прегласува по-различен начин е възможно решението да падне“, обясни пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

„За да се преизчислят пенсиите може да се стигне се или до вдигане на данъци, или до вдигане на социалните осигуровки. Ако това се случи следващото правителство трябва да дойде и да каже: „Извинявайте, гласоподаватели, но сега ви вдигаме данъците”, каза още Дянков, разглеждайки друг възможен сценарий за развитие на ситуацията с повишаването на пенсиите.

На въпрос какво мисли за евентуалния политически проект  на Асен Василев и Кирил Петков, Дянков заяви: „Гледам положително на тази идея. Пътувам доста често извън България  и се виждам по летищата с много българи,  които са гласували за промяна. Те казват, че са недоволни, защото стари политически лица няма как да променят нещо. От тази гледна точка може би е добре да имаме нови хора. Тези министри се справят добре.

Симеон Дянков изрази менене, че е възможно ГЕРБ да участва в следващо управление. „Вярвам, защото ГЕРБ има управленчески опит. Вижда се че в някои сектори като регионалното развитие липсата на опит в служебното правителство пречи”, заключи той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html