петък, 26 април 2024 г.

Хаджигенов хвърли око на Кирил Петков и Асен Василев

Николай Хаджигенов, ИБГНИ, кадър БНТ

Формацията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) вече прави планове какво ще стори в новия парламент след предстоящите избори, чиято дата обаче все още не е известна. Николай Хаджигенов и Мая Манолова – двама от най-видните представители на ИБГНИ – си пожелаха да направят коалиция между тях, „Демократична България“ и нещо, което няма да е „Има такъв народ“, а именно новия политически проект на сегашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Политическото поумняване там е факт, докато в „Има такъв народ“ няма дори наченки на поумняване, смята Хаджигенов.

Финансовият министър успя да прокара три актуализации на бюджета, те са хора с капацитет, които имаха възможност да се докажат в служебното правителство, похвали ги Манолова.

На въпрос дали след тези коментари не се оформя бъдеща тройна коалиция (ИБГНИ, „Демократична България“ и партия Петков-Василев) Николай Хаджигенов отговори: „Добре звучаща възможност на този етап, теоретизираме, но това е ок, чудесно.“

Според Мая Манолова на избирателите е нужна увереност, перспектива и надежда, че в следващия парламент формациите на промяната ще бъдат първа политическа сила.

На въпроса дали в тяхната формация има разцепление заради регистрацията на „Ние идваме“, Хаджигенов обясни: „Хората трябва да знаят, че са част от някакво движение, именно затова създадохме „Ние идваме“ и го учредихме на годишнината от „кървавия 2 септември“. Това ще бъде гражданско движение, каквото е „Изправи се БГ!“.“

Относно работата и краткото съществуване на настоящия парламент Манолова заяви, че за неговата ефективност и полезност ще съдим по резултатите. „Важно е, че бяха актуализирани пенсиите, че вече няма да има пенсионер, който живее под прага на бедност. Повишихме майчинството за работещите жени през втората година. За първи път има толкова ясна и фокусирана подкрепа за земеделските производители, за дейците на културата… Така че, резултатите на този парламент, макар и кратък, са видими и са полезни за гражданите“, подчерта депутатката.

Манолова коментира и скандала около Татяна Дончева, след твърденията на депутата от „Има такъв народ“ Радостин Василев, че се е опитала да разцепи парламентарната група с предлагане на подкуп от 500 000 лева. „Този въпрос ще се изясни в съда. За разлика от кюлчетата и пачките, сега спецпрокуратурата реагира светкавично и истината ще се разбере. За нас е ясно, то се видя. Истината ще стане ясна в съда, ние сме сигурни, че това е спекулация, удар срещу Таня“, коментира Манолова.

Според Николай Хаджигенов „цялото това е страшна тъпотия“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html