събота, 27 април 2024 г.

Сензационен финал на US Open при дамите

Ема Радукану ще играе на първия финал в Големия шлем

Сензационен е финалът при дамите на последния за годината турнир от Големия шлем – US Open. За трофея в събота ще се борят две тийнейджърки, намиращи се извън първите 70 в световната ранглиста – Ема Радукану и Лейла Фернандес. Канадката Фернандес, която е 73-а в света, спечели със 7:6(3), 4:6, 6:4 срещу втората в ранглистата Арина Сабаленка след два часа и половина. След това британката Радукану отстрани след 6:1, 6:4 гъркинята Мария Сакари. Радукану стана първият тенисист в историята, който стига до мача за титлата в турнир от Големия шлем, след започване от квалификациите. Тя е и най-младият Мейджър финалист след 17-годишната Мария Шарапова на „Уимбълдън“ през 2004 г.

„Нищо не е невъзможно. Както баща ми би казал – няма граници за моите възможности, за това, което мога. Всеки ден продължавахме да работим здраво. Няма ограничения за това, което мога да направя“, заяви Фернандес.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

  • 19-годишната Лейла Фернандес победи трета представителка от Топ 5. Преди успеха над №2 Сабаленка, тя победи Наоми Осака (3) и Елина Свитолина (5). Преди US Open тя нямаше нито един успех над състезателка от Топ 5.
  • В Ню Йорк тя спечели четири мача на тенисистки от Топ 20 – всичките в три сета. В Ню Йорк балансът й в тайбрейк е 5:0.
  • Канадката стигна до финала на WTA за трети път в кариерата си.
  • От понеделник ще влезе в Топ 30 на световната ранглиста.
  • Радукану не е загубила нито един сет в основната схема до момента.
  • Общо тя е дала 27 гейма на своите съпернички.
  • Англичанката започна турнира като 150-а в света и ще завърши поне 32-ра.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html