15.6 C
София
вторник, 27 септември 2022 г.

Кристо и Жан-Клод в сърцата на Париж и София

Снимка: СГХГ Sofia City Art Gallery / Волфганг Фолц © Кристо и Жан-Клод работят по проект „Чадърите“, Ибараки, Япония, 1987-1988

Изложби, специални издания, лекции, филми и образователна програма са част от събитията, включени в проекта на Столична община „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла“ в почит на живота и творчеството на артистичното дуо. Докато последният им проект – опаковането на Триумфалната арка – се реализира в сърцето на Париж, на различни места в София ще се срещаме с техните творби, ще говорим за тях, ще честваме работата им и световното културно наследство, което оставиха след себе си, съобщават от пресцентъра на общината.

Началото на проекта бе дадено с две изложби в Галериите на открито на Столична община. От 2 до 15 септември в Градската градина и от 7 до 24 септември в градина “Кристал” са представени постери от Музейната сбирка на Националната художествена академия, които проследяват хронологично творческото израстване на Кристо и Жан-Клод.

„Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ се нарича ретроспективната изложба с фотографии на Волфганг Фолц и куратор Матиас Коденберг, която се откри в Софийската градска художествена галерия на 8 септември. До 7 ноември публиката ще има възможност да види някои от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод, както и уникални кадри, запечатали моменти от живота им. Каталог, кинопрожекции, лекции и турове с кураторите ще съпътстват изложбата. Специален акцент в програмата ще са лекциите на Софи Дюпле – главен куратор в центъра „Помпиду“, Матиас Коденберг – личен приятел на Кристо и Жан-Клод и изследовател на работата им, както и на художника Лъчезар Бояджиев.

Културно-образователна програма ще обживи и ще доближи още повече до публиката творчеството на Кристо и Жан-Клод. Тя е наречена „Гледане с разбиране“ и е организирана от фондация „Изкуство – Дела и документи“ в партньорство с Гьоте институт и Детска архитектурна работилница. Събитията са за широка аудитория и представители на различни поколения. Целта на програмата е да скъси дистанцията с публиката, да представи на достъпен език и да отвори диалог за творчеството на Кристо и Жан-Клод и връзката им с България. Програмата цели да предложи нов тип изживяване на изкуството на Кристо и Жан-Клод. В нея са включени безплатни турове в изложбата на Волфганг Фолц в СГХГ, специализирани посещения за хора от третата възраст, детски архитектурни работилници, както и аудио перформативна разходка по пиеса на Мартина Новакова и Мигел Валентин. Някои от събитията ще се провеждат на открито и ще изискват предварително записване на участниците.

Българският графити артист Насимо ще създаде мемориален стенопис върху фасадата на Софийската математическа гимназия, посветен на Кристо и Жан-Клод.

На 10 септември фестивалът Master of Art ще е посветен на Кристо и Жан-Клод. Един от акцентите е прожекцията на документалния филм “Кристо в Париж” (1990) от 17.00 ч. във Vivacom Art Hall Оборище 5, разказващ за проекта по опаковането на Пон Ньоф в Париж.

„Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла“ е проект на Столична община в партньорство със Софийската градска художествена галерия, Националната художествена академия, Френски институт в България, Гьоте институт, фондация „Изкуство – дела и документи“, фондация “Мусиз”, фестивал Master of Art, Fine Art Factory.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html