четвъртък, 28 март 2024 г.

Създателите на „АстраЗенека“: Не е необходимо тройно ваксиниране за всички

 

Професор Сара Гилбърт от университета в Оксфорд, която стои зад разработването на ваксината на „АстраЗенека,“ заяви, че не е необходима бустер ваксина за всички и призова излишъците да бъдат изпратени на държави, които имат по-големи нужди.

Много скоро се очаква решението на британския орган за ваксините по отношение на третата доза, но в интервю за днешния брой на „Дейли телеграф“ професор Сара Гиблърт казва, че някои групи по-уязвими хора се нуждаят от бустер ваксина, но имунитетът като цяло се поддържа добре в повечето от случаите при двойно ваксинираните.

„Трябва да изпратим ваксини на страните, където до момента е ваксинирана много по-малка част от населението в сравнение с Великобритания“, допълва Сара Гилбърт.

Съвместната комисия за ваксинация и имунизация обяви по-рано, че трета доза трябва да бъде предлагана на хората със сериозно отслабена имунна система, което засяга около половин милион британци.

Още не е решено обаче дали бустер ваксина ще бъде предложена на по-широк кръг от хора.

Становището за момента е, че е добре 30 милиона души да получат трета доза, което включва всички над 50 години. Британският регулатор за лекарствата одобри продуктите на „Пфайзер“ и „АстраЗенека“ като бустер ваксини.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html