четвъртък, 28 март 2024 г.

Гешев: Предлагат „тричане“ на българското общество, не на прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев предупреди депутатите от парламентарната правна комисия, че държавното обвинение отказва да носи отговорност за последиците от закриването на Специализирания съд и прокуратура и от преместването на Бюрото за защита на свидетели в Министерството на правосъдие.

Гешев дойде на заседанието по собствено желание.

„Тези дни чувам думата „обезкостяване“ на главния прокурор и прокуратурата или, както придоби гражданственост – „тричане“.  Ще кажа, че това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността в размер на това, което беше през 90-те години на миналия век. Това е, което ще представлява проблем за прокуратурата. Но това е „обезкостяване“ и „тричане“ на българските граждани и на българското общество и на тяхната сигурност. Това е голямата цена, която ще бъде платена“.

Иван Гешев присъства на заседанието без покана, както беше и миналият петък, когато се опита да защити позицията на прокуратурата за двата законопроекта. Тогава обаче нямаше кворум и не се стигна до обсъждане.

Сега обаче му се наложи почти 30 минути да изслуша острата размяна на реплики между депутатите от комисията по подобие на тази, която следим през последните дни в пленарната зала.

Чуха се обиди, както и обвинения в шиканиране на двата законопроекта или за лобиране в интерес на президента Румен Радев, а от ИТН, ДБ и „Изправи се БГ. Ние идваме“ заподозряха, че ДПС и ГЕРБ искат с процедурни хватки да забавят приемането на промените в двата закона и да се стигне до 14 часа, когато трябва да започне пленарното заседание.

Тече и дискусия по второто четене на законодателните промени, с които се отнема Бюрото за защита на свидетели от Главния прокурор и се връща към Министерство на правосъдието, така, както е било до 2014 година. След това ще бъдат обсъдени и промените, свързани със Специализираните съдилища, ако стигне времето.

И за двата законопроекта Иван Гешев беше категоричен, че от тях следва правен хаос и юридическа катастрофа. Ако бъдат приети предлаганите промени, свидетели по ключови дела ще останат без защита, а делата срещу организираната престъпност ще трябва да започнат отначало. „Тук съм да ви кажа, че ние няма да носим отговорност за това“, каза Иван Гешев.

От ГЕРБ остро възразиха срещу обсъждането специално на промените, свързани със спецправосъдието, тъй като според тях е несериозно и на ръба на конституцията при върнат трети мандат и очаквано разпускане на НС.

Вместо това поискаха да бъдат обсъдени промени в Изборния кодекс, за да бъдат върнати хартиените бюлетини за предстоящия вот. БСП, ИТН, ДБ и „Изправи се БГ. Ние идваме!“ видяха в тези обструкции опит да се осуети приемането на промените в двата закона, още повече че времето е лимитирано заради предстоящото пленарно заседание. До този момент все още се обсъждат само промените на второ четене в Закона за защита на свидетели, с който Бюрото за защита от главния прокурор отива в Министерството на правосъдието.

Засега не е ясно дали изобщо ще се стигне до обсъждането на другия законопроект.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html