петък, 19 април 2024 г.

Древни пиктограми разказват за ужасни земетръси в Америка

 

Тази пиктограма е един от най-старите известни „разкази“ за земетресения в Америка. Тя разказва за земетресение, станало през 1507 г. Трусът е представен от символа (в средата, вдясно), съставен от четири пунктирани жълти правоъгълника, покрити от четири спирали (в синьо и бяло) с червено око в центъра. Пиктограмата също описва едно въздействие на земетресението: удавянето на 1800 воини в река.

G. Suárez и V. García-Acosta/Seismological Research Letters

 

50 страници от цветни, сложни пиктограми, датиращи от началото на 16-ти век, включват най-пълната и една от най-старите писмени хроники в кодекса Телериано-Ременсис (Telleriano-Remensis) на ранните земетресения в Северна и Южна Америка.

Тя е създадена от неизвестна предиспанска цивилизация и описва 12 отделни земетресения, които разтърсват днешно Мексико и Централна Америка от 1460 до 1542 година, съобщават изследователи в Seismological Research Letters.

Известният кодекс е сътворен от хора, наречени tlacuilos, което означава „онези, които пишат живопис“ на езика нахуатл, говорен от ацтеките и други предиспански цивилизации в района.

Използвайки други подобни хроники от региона, изследователите преди това са идентифицирали комбинацията от две пиктограми, които означават земетресение. Едната показва четири спирали около централен кръг или око и означава ollin, което значи „движение“ на езика нахуатл.

Другата пиктограма показва един или повече правоъгълни слоеве, пълни с точки, и означава tlalli или „земя“. За дневни земетресения окото е отворено; за нощни трусове е затворено. В кодекси, написани от предиспански цивилизации, говорещи нахуатл, като ацтеките, комбинацията от два символа представлява земетресение или тлалолин.

Едната пиктограма (вляво) показва четири спирали с централно око и означава олин, или „движение“. Втората (вдясно) е правоъгълна кутия, изпълнена с точки, често на слоеве, и представлява tlalli, или „земя“

Сеизмологът Херардо Суарес от Националния автономен университет в Мексико и социалният антрополог Вирджиния Гарсия-Акоста от Центъра за научни изследвания и изследвания по социална антропология, и двете в Мексико Сити, се изправиха над загадката Телериано-Ременсис.

Изследователите търсеха изображения на земетресения, сравнявайки това, което откриха, с разказите за трусове в други предиспански кодекси и текстове, написани по-късно от испанските монаси.

Телериано-Ременсис използва картинно представяне на 52-годишен цикъл за приблизително датиране на земетресенията. Годините са представени с четири знака – tecpatl (нож), calli (къща), tochtli (заек) и acatl (тръстика) – подредени в 13 пермутации. Тези изображения помогнаха на изследователите да съпоставят някои изобразителни разкази за земетресения, включително един през 1507 г., с по-късни описания на събитията.

Малко повече се разказва за точното местоположение на тези трусове или щетите, които те са причинили, въпреки че едно изображение предполага, че земетресението е предизвикало наводнение, в което са се издавили воините. Други кодекси може да съдържат повече улики, казват изследователите, което би могло да помогне за създаването на по-пълна хронология на земетресенията, разтърсили този древен свят.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html