петък, 19 април 2024 г.

Седмица на съвременното изкуство в Пловдив

Снимка: ART TODAY Association

Седмица на съвременното изкуство „CONTEXTUS – ВРЕМЕННИ АРТИСТИЧНИ НАМЕСИ В ПУБЛИЧНА СРЕДА“  ще се проведе в Пловдив от 11.09  до 18.09.2021.

Откриването ще бъде с пърформанс „Тарзан“ на Йохан Лорбер, на 11.09 от 18:00 часа, на ул. „Станислаяв Доспевски“ до Градска художествена галерия – Пловдив, съобщават организаторите.

Участници:
група 7+1 (Йоханнес Артинян, Панчо Куртев, Илко Николчев, Камен Цветков) – арт инсталация „XL PROJECT“ (подлез „Чифте баня“)
Йохан Лорбер, Берлин – пърформанс „Тарзан“, (фасада на ГХГ – Пловдив);
видео творби (витрини на главната улица)
Марина Попска – „Идеалът“, арт инсталация, обекти от филц (разкопки пред Централна поща)
Сандро Арабян – „В началото“, фото инсталация (подлез Тунела – север)
Севдалина Кочевска – „bad Beuys“, неон (централна витрина на ГХГ – Пловдив); „Връзки“, арт инсталация-пърформанс (разкопки пред Централна поща)
Цветан Кръстев – „Игра с морето“, видеоинсталация (фонтана с пеликаните); видео творби (витрини на главната улица)
Герила акции в публично пространство с видеа на Йохан Лорбер и Кирил Кузманов
Куратор: Йоханнес Артинян

Изкуството или казано по-непретенциозно „художествените намеси“ в публична градска среда са сред най-ранните форми на човешка артистична дейност. Практически рисунките в пещерите (пра-пра родителите на днешните графити) са били някаква форма на публично общуване чрез изкуство. Хронологически те предхождат приетите днес за класически галерийни и музейни формати. Модерното или по-точно съвременното разбиране на понятието датира от средата на 20-век. Две от основни характеристики на този тип проекти са демократичността и социалната им ангажираност. В този контекст термините демократично и социално следва да се разбират в най-широкия им смисъл. Тази година се навършват 100 г. от рождението на един от най-влиятелните и значими творци на 20 век. Йозеф Бойс. Основната концепция-идея на Бойс може да бъде обобщена така – „независимо от своя произход, култура, сексуална ориентация, образование или професия всеки е творческа личност по рождение, той може да формира и трансформира собствения си живот и обществото, в което съществува.“
Колкото и идеалистична да изглеждат тези мисли днес, художествените намеси в публичното пространство директно и/или опосредствено влияят и променят социалната среда. Именно тази тяхна характеристика е в основата на идеята за проекта CONTEXTUS.

CONTEXTUS включва серия от арт инсталации и акции на съвременни артисти, които ще се реализират в гр. Пловдив през 2021г. Проектът не цели да вкара авторите в тесни формални или концептуални рамки. Целта е артистите да развият проектите си в контекста на публичното пространство (архитектурно, социално и времево) .
Латинската дума CONTEXTUS, която най-общо може да се преведе „връзка, съгласуваност“, илюстрира търсената в проекта взаимообвързаност между среда (като архитектурна и социална даденост) и намеса-изкуство.
Друг важен аспект, който отново препраща към Бойс, е неизбежната „интерактивност“. Поставен в публичното пространство художествения обект/акция предизвиква реакция.
Тази реакция могат да бъдат от различен характер:
– директни, когато зрителя със своите действия пряко участва в художествения процес,
– косвени, когато премените в средата водят до промяна на поведението,
– на мисловно ниво, когато дадения художествен обект предизвиква определени разсъждения надхвърлящи самия обект-намеса в естетическия му смисъл. И тн.
Отделните прояви (инсталации, перформанси и тн.) ще се реализират в различно време и място в гр. Пловдив. Това ще позволи проектът да е фокусиран върху всяка отделна акция и съответно да предизвиква обществено внимание в по-голям времеви период.

Седмицата на съвременното изкуство е проект на Сдружение „Изкуство днес“ и се реализира с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте-институт, Национален фонд „Култура“, Градска художествена галерия – Пловдив.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html