събота, 20 април 2024 г.

Прогнозират катастрофално ниска активност на изборите

сн. БГНЕС Архив

Още по-ниска избирателна активност и ново народно събрание с ниска легитимност може да се очакват от предстоящите предсрочни избори, смятат експерти. Дори и да бъде съставено правителство в бъдещия парламент, то няма да стъпи на сериозна обществена подкрепа. Това коментира пред бТВ политологът Димитър Ганев.

Според него изборите ще са или 2 в 1, или в три поредни недели, като именно вторият вариант може да измори електората и да понижи още повече активността.

Има нещо, за което малко се говори и може да е една нова катастрофа – избирателната активност, смята и математикът Михаил Константинов.

В интервю за Нова телевизия той каза, че недоумява защо никой не говори, че на 11 юли са гласували 600 000 души по-малко в сравнение с предишните избори на 4 април и то при положение, че юли месец епидемията беше много по-лека. Според Константинов единствената причина за това е машинното гласуване – то е отблъснало избирателите. По-точно те се страхуват от гласуване с машини.

Михаил Константинов изложи отново тезата си против машинния вот. „Ако този процес продължи, можем да паднем под 2 млн. гласували. Когото и да изберем с толкова гласували, той ще има нулева легитимност“, прогнозира математикът.

Константинов очаква, че ако сегашните избори са 2 в 1, гласувалите ще са още по-малко отново поради тази причина – машините – тъй като избирателите ще трябва да обгръщат 6 страници и да правят 5 процедури. Проф. Константинов дори постави въпроса дали ако на първи тур гласуват по-малко от половината български избиратели, изобщо гласуването ще се счита за легитимно. Според него тогава трябва да гласуват поне 3 млн. и 350 хиляди българи, за да може изборите да бъдат легитимни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html