събота, 20 април 2024 г.

Арестуваха мъж, подпалил големия пожар в Благоевград

сн. БНР/БГНЕС

Огънят, който изгори емблематичната сграда „Купола“ в Благоевград, е подпален умишлено, съобщиха от прокуратурата. За палежа е задържан мъж на 43 години. Той е имал спречкване с охраната на дискотека в района.

Задържан е на граничния пункт „Калотина“ след 8-часово национално издирване.

„Потвърди се информацията, че пожарът е тръгнал от електротаблото, той е резултат от умишлен палеж“, съобщи за бТВ Борислав Ковачки от Районната прокуратура в Благоевград.

„Лице от Дупница, след скандал в заведението, взема бутилка с бензин и я запалва в таблото, след което бяга с личния си автомобил. В продължение на 8 часа лицето беше под национално издирване. Заловен около полунощ на излизане от българската граница на ГКПП Калотина в посока Сърбия“, каза още Борислав Ковачки.

Мъжът не е криминално проявен, на 43 години е и има постоянно жителство в Англия.

„Доколкото знам, охраната е извадила от заведението конфликтни личности в края на вечерта, не съм бил там, но знам, че е имало конфликт и са се заяли с обслужващия персонал“, посочи и собственикът на заведението – Красимир Цуцаков.

Мъжът е разкрит благодарение на записи от камерите на заведението и на общински камери.

На хората, чиято собственост е пострадала при пожара, ще се помогне с еднократна финансова помощ, съобщи кметът на града Илко Стоянов.

По думите на Георги Пармаков, директор на пожарната в Благоевград, пожарът е бил изключително голям. „Разпростря се на голяма площ, но обхвана само покрива и не слезе по етажите. По покрива има много кухи неизползваеми пространства, обшити с изолация и дърво, покрити отгоре с ламарина. Наложи се цялата конструкция да се реже и кърти, за да може да се спре огъня. Най-важното е, че няма засегнати жилищни сгради и няма пострадали хора“, отбеляза Пармаков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html