петък, 26 април 2024 г.

Слави Трифонов: Аз за Петър Илиев ще се погрижа, както за всички почтени хора

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов изригна във Фейсбук:

„Аз за Петър Илиев ще се погрижа, както както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам. И също така ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт.“

Поясняваме за несведущите. Петър Илиев бе кандидатът на Слави за премиер в първото и несъстояло се правителство с мандата на „Има такъв народ“, после бе номиниран за вицепремиер и вътрешен министър във второто, също несъстояло се, правителство след два парламентарни избора.

Между двата тура стана ясно, че Петър Илиев е защитил докторска дисертация с очевидно плагиатство от своя колежка. Някъде около 80 страници от труда му, издаден по-късно в книга. Тази книга внезапно изчезва безследно, но сайтът „Правна лудост“ открива един екземпляр и прави проста съпоставка на текстове. Сега Петър Илиев ще издава книгата си, от която са „съкратени“ около 80 страници. Елементарно, обаче номерът може и да мине.

Завчера верният паж на Слави и по съвместителство шеф на ПГ на ИТН обяви и имената на тримата, подали сигналите за плагиатство, и даде да се разбере, че тази работа няма да остане така и те ще се разправят с тях.

Слави Трифонов очевидно има проблем с различаване на добро и зло, на законно и незаконно, на морал и неморал. Той, който влезе шумно в политиката тъкмо с размахване на морални хоругви, на патетични словоизлияния за почтеност и нов морал в политиката, се опитва да защити „своя човек“, въпреки че той е незащитим. Интервюто с Петър Илиев само допълни образа му на надменен фукльо, а това с ментора му Слави Трифонов сложи черешката а тортата на продукта „Има такъв народ“. Името на партията му звучи все по-иронично.

Ето пълния текст на посланието на Трифонов:

Заместник-директорът на “Национална полиция” старши комисар Атанас Илков е изпратил писмо до издателство “Нова звезда”, с което иска подробна информация за книгата на Петър Илиев, станала толкова популярна покрай моето предложение Петър Илиев да заеме поста министър на вътрешните работи, ако, разбира се, имаше тази възможност.

Националната полиция да се интересува от една книга, при положение, че това би могло да бъде дело от частен характер, означава, че това е поръчка, която тотално иска да смачка Петър Илиев, респективно да уязви мен.

Прекрасно разбирам, че политиката е мръсна игра и не се интересува от съдбите на хората, в случая – от съдбата на един преподавател по конституционно право. Ясно е, че той и неговата книга са повод да ми бъде обяснено, че аз така не мога да ги правя тия работи.

Добре. Разбрах посланието. А сега моето:

Аз за Петър Илиев ще се погрижа, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам. И също така ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт. И след това всичко по реда си. Законовият ред.

Ето само един от множеството гневни коментари под поста на шоумена, може би най-сдържания:

Златимира Тодорова:

Г-н Трифонов, майка съм на единия студент, подал сигнал за предполагаемото плагиатство на П. Илиев. Прочетох, че Тошко Йорданов издирил подателите на сигналите и ги обявил за привърженици на ДБ и участници в заговор едва ли не. Това не отговаря на истината. Така ли смятате да задържите младите и способни хора в България? Със заплахи и преследване? Всеки свободен човек в демократична държава може да подаде сигнал и така е редно. Не е редно да се чувстваме все едно не е дошъл 10 ноември!

Прави впечатление и името на един почитател – Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, който е харесал поста на Слави. И други от гарнитурата на партията сигурно са възхитени от „смелостта“ на шоумена, но не им е удобно да го казват.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html