петък, 26 април 2024 г.

Рашков: За денонощие са заловени над 10 мигранти, 200 са отблъснати от границата

Бойко Рашков, Снимка: БГНЕС
„МС ще вземе решение в близките дни за прехвърляне правомощията на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас на Главна дирекция „Гранична полиция“, с оглед да се наблюдава ежедневно оградното съоръжение и техническите средства, за да се отстранят техническите нередности“. Така служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков коментира въпроса за мигрантския натиск и опазването на границата ни на заседание на Народното събрание.
Рашков обърна внимание, че оградата е строена без обществена поръчка по време на правителството „Борисов“, но в същото време поиска промени в закона.

„Ще възникне и въпросът в момента за Закона за обществените поръчки, който не е променен в това отношение, т.е., оградното съоръжение може да бъде ремонтирано, без да се изисква от Закона да се обявява обществена поръчка. Ако се обяви такава, то това значи, че в близките месеци няма да може да отстраним тези повредите по нея“, каза министърът.

„Откъм турската страна имаме изградено съоръжение, което възпрепятства в голяма степен навлизането на мигранти, но откъм Гърция нямаме такъв вид съоръжение, защото откъм две европейски страни не може да има такова. Гръцката страна по границата с Турция е изградила такова оградно съоръжение, което е около 60 км, и то възпрепятства влизането на мигранти. Има обаче един общ проблем между Гърция и България и това е р. Марица, което улеснява преминаването на мигранти.

Преминавайки р. Марица, ако мигрантите забележат нашите гранични сили, се връщат обратно. Те минават по гръцка територия, навлизат в дълбочина и избират място, където да навлязат в България, например през Родопите.

Това е подхода на тези мигранти. От тази нощ около 200 души мигранти са отблъснати, които по този начин се опитват да навлязат. Освен това са заловени 10-15 за това денонощие. Преди няколко дни имаше завишаване на броя“, каза Рашков.

Служебният министър каза още, че мигрантите правят опити да преминават с транспортни средства. „На Капъкуле има опашка от товарни автомобили. В някои от тях афганистански граждани са скрити в товарни автомобили, които извозват дървен материал“, каза той.

Бойко Рашков поясни още, че ако се наложи да се вземат превантивни мерки, то тогава евентуално може да се включат и военни сили, ако е необходимо.

„Преди мигрантите разчитаха на съдействие, което им оказват български граждани, и се формираше един канал – Турция – България. Сега оперативната ни информация е, че ползват съдействието на чуждите граждани, които вече са намерили статут в нашата страна. Така те по-лесно комуникират помежду си. Имаме по-малко от 200 досъдебни наказателни дела срещу такива лица“, каза още Рашков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html