петък, 19 април 2024 г.

Най-възрастната тийнейджърка навърши 100 години

 

Снимка: Инстаграм

Легендарната модна икона Айрис Апфел, която тази седмица навършва 100, е живо доказателство, че сте на толкова години, на колкото се чувствате.

„Да навършиш 100 години е фантастично, но наистина вярвам, че все още съм най-възрастният тийнейджър в света“, шегува се тя.

Историята на Айрис започва с една малка рокля и една брошка. Майка й я съветва, когато е младо момиче, да си купи малка черна рокля, за да бъде винаги добре облечена. В зависимост от аксесоарите тя може да изглежда строга или небрежна.

Младата Айрис е едва 11-годишна, когато вижда в квартално магазинче брошка на цена от 65 цента и дава всичките си спестявания, за да я има. Така слага началото на една от най-големите колекции модни бижута в САЩ.

Айрис не е работила цял живот като моден дизайнер. Преди това в продължение на десетилетия е много търсена от американското висше общество интериорна архитектка, тъй като комбинациите от платове, с които работи, са уникални. Заедно с покойния си съпруг Карл, за когото е била женена в продължение на 68 години, тя обикаля целия свят, търсейки вдъхновение.

Работила е с различни тъкачници, за да осъществи специалните си идеи. Популярна е с това, че „съживява“ платове от отминалите векове. Те са много търсени – включително от Белия дом. Работила е за деветима американски президенти. Не споделя подробности, освен че Джаки Кенеди е била особено взискателна.

Ето и откъс от едно интервю, което модната икона даде преди време за The Talks.

– Мис Апфел, трябва ли да сме безстрашни, за да сме модерни?

Никога не съм се замислила за това, но предполагам, че трябва. Но за какво ми е да се страхувам. Не е като да дойде модната полиция да ме арестува и да ме пъхне в затвора. Обичам ярките цветове, но никога не съм се обличала като израз на бунт срещу нещо. Правех го, защото беше по-забавно и беше по-добре за мен. За мен беше важно с облеклото си да не обидя съпруга си или майка ми, какво си мислят останалите, си е техен проблем, не мой.

– Изглеждате доста спонтанна.

О, абсолютно! Боже Господи, не мога да живея в скован свят. Ако всеки ден правех едно и също, щях да се побъркам. Всеки ден е различен. Не си падам по плановете. Или правиш правилното нещо, или правиш грешното. Просто го направи! Аз съм експериментатор, аз съм любопитна, обичам да пробвам неща. Ако ми хареса, го правя отново.

– Да се обличате не е работа за вас, така ли?

Господи, не! Ако го усещах като работа, нямаше да го правя. Хората си мислят, че живея, за да се обличам в ексцентрични тоалети, но това е абсурдно. Обикновено слагам стари дънки и пуловер, или нещо, с което ми е удобно.

– Какво казва днешната мода за нашия живот?

Смятам, че повечето хора не знаят кои са наистина. Чувстват се сигурни, ако изглеждат като останалите. Хората агонизират заради начина, по който изглеждат. Това е просто невероятно! Те не знаят как да се обличат, те не знаят как да го правят заради тях самите и са много нещастни. Но не може да се научиш на стил. Стилът е заложен в ДНК-то. Това е нещо, което наследяваш. Може да се научиш как да бъдеш по-модерен, как да се обличаш по-добре, но не се учиш на стил. Първо трябва да си наясно кой си и да надграждаш оттам – а това е доста работа. Повечето хора не искат да го правят. Когато не искаш да направиш едно нещо, а го правиш, това ти носи само стрес. Винаги съм казвала, че е

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html