петък, 29 март 2024 г.

Гърция дава имена на „безшумните убийци“

сн. Ройтерс

Учени в Гърция обсъждат дали да започнат да дават имена и категории на горещите вълни, от които страдат жителите на страната и които през настоящото лято отново причиниха опустошителни пожари. Това е превантивна мярка, която се очаква да помогне засегнатото население и политиците да бъдат по-добре подготвени спрямо т.нар. „безшумни убийци“, както експертите определят горещите вълни.

Те всъщност са по-лесни за прогнозиране като интензитет спрямо бурите, на които вече се дават имена. Според гръцките учени ако температурите се задържат над 40 градуса по Целзий повече от седмица, горещата вълна заслужава да получи наименование. За целта ще се използват имена от гръцката история и митология, като ще се редуват мъжки и женски.

Атина е от малкото градове в света и единственият мегаполис в Европа, който по-рано през годината назначи специален служител за климата – бившият заместник-кмет Елени Миривили, припомня „Гардиън“. По думите ѝ даването на имена и категории на горещите вълни ще бъде повратна точка, защото ще ги направи по-видими и ще помогне на хората да осъзнаят опасността, която предстои.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html