четвъртък, 28 март 2024 г.

Живописните посоки на майсторите на четката от социализма

ДИМИТЪР КАЗАКОВ – НЕРОН, Композиция, 1990

„Живописни посоки” е лятната сборна изложба на галерия „Лоранъ”. В нея можем да видим живописните търсения на художници като Найден Петков, Иван Кирков, Александър Петров – Лавандулата, Атанас Яранов, Димитър Казаков – Нерон, Генко Генков, Лика Янко, Фикрет Ислямов, Йордан Ресански, Станка Димитрова и др. Те са представени с характерни за личните им пластически почерк решения от 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ в.
Творбите на Лика Янко, които присъстват в залата представляват бели експерименти с въженца и емайл, подчинени на чисто женска поетична чувствителност. Нейни са линеарен портрет на цигуларката Стойка Миланова от 80-те години на ХХ в. и три по-характерни за творчеството й мотиви с моми със стомни и голи тела на плажа, познати ни от едноименните й цикли.
В изложбеното пространство можем да видим също три творби от различни периоди на Димитър Казаков – Нерон. Общото между тях е, че са рисунъчни. Първата е композиция с казаковски тип лица, чиито разноцветни очертания се преплитат в своеобразна абстракция. Другата е ранна акварелна рисунка на жена, която се оглежда в огледала-маски. В нея може да открием чисто символичното значение за характера на жената и нейните неизброими лица-маски. Третата творба е по-декоративна и обрамчва с шевици женски и мъжки профил, за да ни препрати към композиционния модел на целувката в модерното изкуство от началото на ХХ в.
Впечатляваща е и пастелната творба на Александър Петров – Лавандулата. Действието се развива край брега, композицията е фигурална. В нея има баланс на рисунъчно и живописно, на напластяване и пауза. Фигурите са уедрени и изпълват хармонично целия формат, а в допълнение се откроява архитектониката на телата. Авторът извлича максималното от техниката на масления пастел, включително използва ярки, интензивни и живи цветове, които контрастират помежду си.
Трябва да бъде отбелязан и пейзажът на Генко Генков, който се показва за първи път пред публика. В него сред черните клони на дърветата се провижда църква, с ярки, цветни акценти и с място, огряно от слънцето.

Изложбата може да бъде посетена от 17 август до 17 септември 2021 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html