петък, 26 април 2024 г.

Политическите драми клатят рейтинга на „Има такъв народ“

Боряна Димитрова, Алфа Рисърч, кадър БНТ Архив

Драми в парламента, размяна на остри реплики при президента, невъзможност за споразумение по важни в актуалната обстановка решения – тези и други проблеми оказват негативно въздействие върху рейтинга на партиите сред избирателите. Според социоложката от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова много вероятно е сериозни щети да понесе първата политическа сила в парламента – „Има такъв народ“.

„Преди всичко за начина, по който тя реши да води преговорите и консултациите, начина да наложи едно свое правителство само с 65 депутати. Суверенът, както казва лидерът на „Има такъв народ“ (Слави Трифонов – бел.ред.), не беше дал достатъчно автономна власт на тази партия, че тя самостоятелно да реши по какъв начин да изглежда следващото правителство“, обясни Димитрова.

В същото време тя подчерта, че и при останалите партии на протеста ще има щети, защото обществените очаквания са били около трите партии да се сформира мнозинство и да се излъчи правителство. „Много сериозният въпрос е, ако не могат да сформират правителство партиите, които се обявиха срещу модела на статуквото, какво ще се случи в един следващ парламент“, запита социоложката.

„По начина, по който се водят консултациите от президента, и по начина, по който протичат драматичните събития в парламента, решението на кога ще бъде третият проучвателен мандат ще се определи от три фактора. Единият е калкулациите по отношение на предстоящите президентски избори, втори – позиционирането на парламентарните партии за нови избори, които изглеждат неизбежни, а третият е на кого ще се сгромоляса вината за скоропостижно отиващия си парламент“, каза Боряна Димитрова.

Тя прогнозира, че 46-о Народно събрание няма да излъчи правителство и уточни, че оттук нататък всички калкулации се правят в ситуация, в която часовникът върви назад. „Идва моментът, в който вече пред избирателят ще може да се поставя въпросът кой ще калкулира най-малко щети от тази ситуация, която беше и парадоксална, и абсурдна, която показа много малко равнище на компетентност и на ресурси политическите сили и президентът да успеят да овладеят една такава политическа криза. … Основните усилия са разположени върху това, че всеки прави повече или по-малко логични или алогични действия, за да излезе сух от водата“, описа положението Димитрова.

Политическата ситуация е несигурна и е допустимо на следващи парламентарни избори ГЕРБ да повишат резултата си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html