петък, 19 април 2024 г.

Оксфорд: Двойно ваксинирани могат да предават заразата от COVID-19

 

Хора, заразени с Делта варианта на коронавируса, дори и да са били напълно ваксинирани, могат да предават заразата, което намалява надеждите за стаден имунитет, показва ново проучване на университета в Оксфорд, цитирано от „Скай нюз“ и БНР.

Учените от университета в Оксфорд са установили, че същите високи нива на вируса могат да бъдат наблюдавани, както при двойно ваксинираните, така и при неваксинираните.

Доктор Коен Пауълс – един от авторите на проучването, заяви за „Скай нюз“, че ваксините са по-добри в предотвратяването на тежко заболяване и по-малко ефективни за предотвратяване на предаването на заразата. Той допълни, че Делта вариантът е голямо предизвикателство за стадния имунитет.

Заключенията на учените са в резултат на редовни PCR тестове на повече 700 000 случайно подбрани хора от декември миналата година. До средата на май, докогато Алфа вариантът бе доминиращ, ваксините са били високо ефективни за спирането на заразата. Но оттогава, след като по-опасният Делта вариант става доминиращ, ваксините са по-малко ефективни при блокирането на вируса.

Учените обаче подчертават, че данните навсякъде по света показват, че ваксините продължават да са много ефективни за намаляване на хоспитализирането и смъртните случаи. Междувременно друго проучване показва, че ваксината на „АстраЗенека“ е също толкова ефективна като тази на „Пфайзер“ след 4-5 месеца.

Това се дължи на факта, че двете ваксини работят по различен начин и, докато ваксината на „Пфайзер“ по-бързо започва постепенно да отслабва, то тази на „АстраЗенека“ запазва по-дълго време нивото си на защита.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html