четвъртък, 25 април 2024 г.

Хората на Трифонов вземат 7 от най-важните комисии в парламента

 

Четири седмици след началото си парламентът най-после се накани и избра 22 от постоянните си комисии. Това бе необходимото условие, без което не можеше да се започне работа по какъвто и да е законопроект, а досега са внесени около 40 проекта начело с актуализация на бюджета.

Най-важните комисии, сред които бюджетната и правната, ще оглавят депутати от „Има такъв народ“.  Хората на Слави Трифонов вземат шефските кресла в 7 от комисиите.

По 4 председателски места имат ГЕРБ, БСП и „Демократична България“, ДПС – две. От ИБГНИ нямат, защото сами отказаха както шефски места, така и зам.-председателски.

За първи път от години начело на социалната комисия в парламента няма да бъде и Хасан Адемов от ДПС, но вместо това движението получи председателския пост в икономическата комисия. Тя се поема от Йордан Цонев.

В комисията по вътрешна политика и обществен ред председател ще е Николай Радулов от ИТН.

Любомир Каримански от „Има такъв народ“ ще бъде председател на бюджетната комисия в парламента, която в най-кратък срок трябва да започне работа и да разгледа актуализацията на бюджета.

Андрей Михайлов от ИТН ще оглави комисията по правни и конституционни въпроси. За шеф на комисията по енергетика и климат депутатите избраха Иван Хиновски, отново от ИТН. Комисията по външна политика ще председателства също депутат на Слави – Димитър Гърдев.

Комисията по регионална политика ще бъде водена от Халил Летифов от ДПС.

Председател на комисията по отбрана ще бъде Атанас Зафиров от БСП. От левицата вземат и социалната комисия, председател стана Георги Гьоков.

Ирена Анастасова от БСП ще е начело на образователната комисия, а  шеф на тази по въпросите на децата, младежта и спорта ще е социалистът Иван Ченчев.

Отговорник за въпросите на Европейския съюз ще е Томислав Дончев от ГЕРБ.

Комисията за контрол над службите и използване на СРС пък е формирана на паритетен принцип с по 2-ма членове от всяка парламентарна група. Председателите ще са на ротационен принцип. Начело на комисията ще се сменят Светлин Стоянов от ИТН, Христо Терзийски от ГЕРБ, Филип Попов от БСП, Иван Димитров от „Демократична България“, Елхан Кълков от ДПС.

Пламен Абровски от ИТН ще води земеделската комисия. Председател на комисията по здравеопазването ще е колегата му Силви Кирилов. Той бе номиниран и за министър на здравеопазването в проектокабинета на партията на Слави Трифонов.

Комисията по околната среда и водите ще бъде водена от Борислав Сандов от ДБ. Шеф на комисията по транспорт и съобщенията ще е бившият транспортен министър Росен Желязков от ГЕРБ.

Комисията по дигитализацията, електронното управление и информационните технологии ще  председателства Ивайло Мирчев от ДБ.

Шеф на Комисията по културата и медиите ще е Тома Биков от ГЕРБ. Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество ще оглави Цецка Бачкова от „Демократична България“.  А начело на тази по вероизповеданията и правата на гражданите ще е Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„ИБГНИ гласувахме против. Това не касае г-н Чолаков. Но има далеч по-добри кандидати като Младен Маринов или Христо Терзийски“, иронизира Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

„Намираме за срамно начело на комисията да бъде човек от ГЕРБ и не само заради вчерашния ден, а заради цялостната политика през последните 12 г.“, допълни той.

 

Шеф на Комисията по политиките на българите извън страната ще е Антоанета Цонева от ДБ. Нейни заместници ще са Павела Митова от ИТН и Даниел Митов от ГЕРБ.

 

Част от ръководството на ИТН  Снимка: Велислав Николов

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html