петък, 19 април 2024 г.

Красиво диво цвете два века пази смъртоносна тайна

Блестящи и лепкави косъмчета са смъртоносната тайна на добре известен див цвят. Това е месоядно същество. Един вид фалшив асфодел (Triantha occidentalis) използва ензимно-секретиращи косми на цъфтящото си стъбло за привличане и смилане на насекоми, съобщават изследователите в сборника на National Academy of Sciences от 17 август.

Учените са знаели за него още от 19-ти век, но вкусът му към месо е останал незабелязан досега. Само по себе си лепкавите косми не са необичайни – много немесоядни растения ги използват за защита срещу вредители.

Но T. occidentalis притежава качества, които някои месоядни растения споделят: любов към ярки, влажни, бедни на хранителни вещества местообитания и липса на ген за прецизна настройка на начина, по който растенията получават енергия от светлината.

Заедно тези характеристики изглеждат като парчета от пъзел, загатващ за месоядство, казва ботаникът Шон Греъм от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър. За да разрешат пъзела, Греъм и колегите му трябвало да знаят дали тези диви цветя извличат хранителни вещества от труповете на насекоми.

За щастие T. occidentalis расте по западното крайбрежие на Северна Америка, от Аляска до Калифорния, и може да бъде намерено при походи близо до Ванкувър. „Те са били точно под носа ни“, казва Греъм.

Екипът прикрепил плодови мухи, хранени с изотоп на азот-15,  който може да се използва за проследяване на промените в нивата на азот към цъфтящите стъбла на обитаващите блатата растения в Британска Колумбия. Над половината от азота на дивите цветя идва от плодовите мухи, установява екипът. Тези нива са сравними с известните месоядни растения. Нещо повече, лепкавите косми на дивите цветя изцеждат фосфатаза, храносмилателен ензим, който много месоядни растения отделят, за да консумират плячка. Повечето от приблизително 800-те видове месоядни растения в света поставят капани и цветята са отдалечени едно от друго, за да избегнат убиването на опрашващи посетители.

„Поставянето на капаните близо до цветята и на повърхността наистина е в голям конфликт с опрашването и изяждането на насекомото“, казва Греъм. Но космите на растението може да са достатъчно лепкави, за да хванат малки мухи и бръмбари, без да уловят по-големи опрашители като пчели и пеперуди.

В бедни на хранителни вещества почви може да е било „изгодно“  някои растения да кооптират космите за месоядство, казва Греъм. „Насекомите така или иначе са хванати в капан, така че може и да ги използвате.“

Лепливи косми (показани на това изображение със сканиращ електронен микроскоп) върху цъфтящото стъбло на вид фалшив асфодел отделят ензим, който много месоядни растения използват за смилане на плячка

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html