вторник, 23 април 2024 г.

Гешев изпързаля Хаджигенов, няма да се яви пред него

главният прокурор Иван Гешев, сн. бТВ/Ладислав Цветков

Обвинител номер едно Иван Гешев няма да се яви на изслушване във временната парламентарна комисия за разследване на полицейско насилие срещу протестиращи граждани и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани и опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Това се посочва в съобщение на прокуратурата изпратено до медиите.

Гешев беше призован „да присъства и да вземе участие“ в заседание на комисията от нейния председател Николай Хаджигенов. От главния прокурор беше поискано и да предостави на комисията „всички данни за образувани досъдебни производства срещу протестиращи граждани“, материали от конкретни досъдебни производства, наблюдавани от Специализираната прокуратура, включително събрани чрез специални разузнавателни средства и класифицирани по съответния ред.

„Явяването на главния прокурор във Временната комисия с така очертания предмет би представлявало нарушение на Конституцията на Република България“, посочват от прокуратурата.

В съобщението се казва още, че според решение на Конституционния съд от 6 юни 2017 г. „Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство“.

В прокуратурата не се води статистика по посочения в писмото на народния представител Николай Хаджигенов признак „досъдебни производства срещу протестиращи граждани“ и не би могло да се предостави такава информация. Събирането и обобщаването на информация по подобни признаци би представлявало нарушение на конституционно признатите права на българските граждани, заявяват от прокуратурата.

Също така отбелязват, че разгласяването на материали от разследването e забранено и попада под наказателна отговорност, а даването на информация по конкретното дело е от компетентността единствено на наблюдаващия прокурор. Като допълват, че според Конституционния съд е недопустим парламентарен контрол върху дейността на отделните магистрати и по отделни дела.

„Прокуратурата на Република България винаги е изпълнявала и ще изпълнява задълженията, възложени от Конституцията и законите на страната. Главният прокурор потвърждава готовността си за сътрудничество с Народното събрание като върховен орган на държавната власт, който изразява волята на народа и неговия суверенитет, воден от разбирането, че разделението на властите не е пречка за взаимодействие и съгласувано функциониране в рамките на конституционно установения баланс“, се уточнява от прокуратурата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html