четвъртък, 25 април 2024 г.

Хаджигенов: Главният прокурор се крие на Боровец

Николай Хаджигенов, кадър БНТ

Главният прокурор Иван Гешев няма да се изяви, за да бъде изслушан за полицейското насилие по време на протестите през 2020 година. Това мнение изрази в интервю за БНТ съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) Николай Хаджигенов. Гешев ще се „скрие“ от депутатите, пред които беше поканен да даде отчет, смята депутатът.

„Главният прокурор няма да бъде изслушан, той ще се скрие в Боровец в станцията на прокуратурата, в която живее, след като разкрихме двореца в Бояна и няма да бъде изслушан. Иначе трябва да бъде изслушан и трябва да му бъде взето мястото, на което стои, и някой ден той ще бъде подсъдим за всички тези неща“, каза Николай Хаджигенов.

По думите му главният прокурор трябва да обясни какво е направила прокуратурата и защо има повдигнати обвинения на всички тези деца, жертви на полицейското насилие.

Хаджигенов обясни и защо от НСО, където според него се пазят оригиналите на записите, не са му ги предоставили. „Беше ми отказано, имам писъмце от две странички от тогавашния изпълняващ длъжността, който каза, че целите на правосъдието не са достатъчни. Нещо подобно твърди Гешев през цялото време. Дежурният в стаята на НСО, вижда се от кадрите, е зуумвал изображението, тоест някой ги е гледал на живо и не е направил нищо. Аз после проверих, макар и неофициално, няма докладна по случая. Това, че под колоните на МС се случва престъпление, явно не касае НСО по никакъв повод“, каза съпредседателят на ИБГНИ.

Николай Хаджигенов каза, че е успял тогава да спре НСО да унищожат записите. НСО пазят записите месец-два и после ги трият. В конкретния случай може би щяха да ги изтрият по-бързо.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html