петък, 29 март 2024 г.

Министър под обсада брани мерките срещу коронавируса

Стойчо Кацаров, кадър Нова телевизия

Здравният министър Стойчо Кацаров се появи тази сутрин по Нова телевизия, за да защити плана на неговото ведомство, съставен с участието и на други здравни експерти, с мерки за борба срещу коронавирусната пандемия. Кацаров е принуден да се брани след като собствениците на заведения поискаха оставката му и дори ще протестират от днес за нея и срещу ковид плана.

Хората от заведенията не са единствените искащи оставката на здравния министър. Протест на медици от спешната помощ вчера също настоя Кацаров да напусне поста. Там причината е друга – пълно объркване на начина, по който се отпускат пари за работещите на първа линия срещу COVID-19.

Що се отнася до ограничителните мерки Кацаров каза, че не може да бъде упрекнат, че налага страх или прилага някаква дискриминация: „Напротив, твърдя, че ограничителните мерки в страната са най-либералните в цяла Европа”, посочи министърът. И поясни, че ограниченията в плана са предвидени за всички събития на закрито, а не само за заведения за хранене, дискотеки или барове. Към момента данните за страната обаче не изискват налагането на ограничения, твърди Кацаров.

„Страната ще навлезе в „оранжевата зона” в следващите дни. Това поставя въпроса дали трябва да се предприемат някакви мерки за ограничаване разпространението на вируса. Според нашия план – такива мерки трябва да се предприемат”, обясни той.

„Мерките в „оранжевата зона” предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в „оранжевата зона”, планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне”, обясни здравният министър.

Кацаров обяви, че се подготвя и ще се предложи до края на седмицата да бъде приет пакет за диагностика и лечение на болни от коронавирус в амбулаторни условия на базата на Единния протокол. „Като допълнителна възможност да се намали натискът за хоспитализация на всички пациенти, които са с COVID-19. Ще платим лекарствата и изследванията в извънболничната помощ и прегледите на лекарите, които осъществяват лечението в амбулаторни условия”, каза той.

Министърът коментира и актуализацията на бюджета. По думите му, ако тя не се приеме, правителството няма да има възможност да изплати компенсации. „Доколкото знам, по отношение на мерките за подпомагане – няма никакви пари в момента. За първа линия сме изплатили средствата за юни и юли от резерви на здравното министерство и на други министерства. За август вероятно парите няма да стигнат за изплащане дори на помощта за медиците на първа линия”, уточни Кацаров. Той отправи предупреждение за проблеми с осигуряването на лекарства, ако не се предприемат действия по актуализацията на бюджета.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html