сряда, 24 април 2024 г.

ИТН изтече през дупките на Филипстаневите дънки

Кристина ПАТРАШКОВА

Изтърканите джинси, белите маратонки, скъсаните дънки и въобще дръзкият стайлинг винаги са се възприемали като бунт срещу фалшивите правила и лицемерните порядки, били са аплодирани като проява на дързост срещу демагогията. Визията се превръща в символ на несъгласие с обществените двойни стандарти и от столетия се демонстрира от популярни личности и обикновени хора. Скандалът в облеклото, както и поведението, са начин да привлечеш вниманието към даден проблем по нестандартен начин.

В началото на юни моден скандал по високите етажи на властта предизвика Джъстин Бийбър и съпругата му Хейли, които разговаряха с френския президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит за проблемите на младите хора по света. Никой всъщност не се заинтересува какво точно са си казали, защото всички бяха

впечатлени от стайлинга на шоубизнес двойката.

На срещата канадската музикална звезда се появи с костюм, но с екстравагантни цветни маратонки. Изисканите французи обаче повдигнаха неодобрително вежди най-вече заради дрескода на съпругата му. Моделът Хейли Бийбър беше избрала ансамбъл от тясна пола и бюстие в телесен цвят, при това съчетани със сандали с връзки, абсолютно недопустимо за страна, в която шикът, наложен от Коко Шанел, се възприема като модна библия. Мнозина коментираха скандалния фешън код като намигване към строгите правила в президентския протокол във Франция, но преглътнаха възмущението си, защото все пак ставаше дума за неофициална среща на френския президент със звезда от шоубизнеса, в който провокацията е не само допустима, но и задължителна. Да не говорим, че Макрон, който напоследък е боксова круша за различни атаки и дори получи публично шамар от свой гневен сънародник, има нужда от нестандартен пиар подход за вдигане на имиджа.

Това обаче няма нищо общо с

клошарската визия на едно от остриета на ИТН Филип Станев,

който цъфна в парламента със скъсани дънки, при това създаващи впечатление, че отдавна не са попадали в пералнята. Парцаливият външен вид на сценариста Станев очевидно бе съзнателно премислен ход, защото след направената му забележка от шефката на парламента Ива Митева, която е негова съпартийка, вечно превъзбуденият сценарист дори направи кръгче за овации с надупчените си дънки, а след това се опита да сътвори нескопосана словесна провокация. Станев разкодира в свойски стил фешън избора си и обясни: „Тoвa нe ca прocтo дънки, в тях имa cкрит cимвoл и тoй e cкъcaнoтo дoвeриe мeжду грaждaнитe и пoлитицитe, кoeтo ниe щe ce oпитaмe дa зaшиeм oтнoвo“. Отиде дори по-далеч като нaпрaви aнaлoгия c прeгoвoритe нa пaртиятa му c ocтaнaлитe фoрмaции, oт кoитo формацията търcи дoвeриe зa cъcтaвянe нa кaбинeт.

Скечът му не се получи, но през дупките на вече прословутите му дънки

лъсна цялата менталност на Слави и компания.

Това е група от самодостатъчни хора, които живеят с илюзията, че са нови месии, които трябва да взривят всичко преди и около себе си – уважение към институциите, дългогодишни правила в политиката, комуникация, стъпване върху чужд опит и въобще надграждане. Още по-абсудното е, че това поведение се демонстрира на фона на пълния провал на ИТН до сега да лансира безспорни нови личности във властта с експертиза, безупречна биография и идеи за обществен напредък. През дупките на Филипстаневите дънки прозира философията да управляваш със скечове и шоу провокации, а не със смисъл и компетентност. Дупките в тези дънки са модната вариация на дискурса, който демонстрират колегите на Станев. Те са еквивалент на пренебрежението, което Тошко Йорданов и приятелите му демонстрират към журналисти, депутати и въобще към всеки, който не принадлежи към тяхната политическа ложа.

Публичното поведение на ИТН е толкова необяснимо, че човек може да си помисли, че те са се включили в политиката, за да снимат

риалити, което може би ще излъчат по кабелната си телевизия.

Утре могат да решат да облекат дрехите си наопаки, дори напълно да се лишат от тях или да ходят в пленарната зала на ръце. Институциите в държавата с основание търпят имиджови щети през последните години, всички искат промяна към по-добро, но шоуто, арогантността и неуважението към всички и всичко не са пътят към постигането на тези цели. Няма спор, че човек трябва да се опълчва на света, за да прокара пътя към доброто, но може да го направи само със знание и уважение към другите.

Иначе провокации да искаш в нашия объркан, ковиден, технологичен, космически свят. Само преди четири месеца гол фен нахлу на терена в началото на двубоя от Лига Европа между „Гранада“ и „Манчестър Юнайтед“. За него тогава се разбра, че е проявил голяма жертвоготовност, за да реализира плана си, като прекарал 14 часа на стадиона, скрит под едно от рекламните пана. 37-годишният Олмо Гарсия и друг път се появявал без дрехи в Гранада и бил местна знаменитост в андалусийския град. Превърнал голотата в смисъл на живота си, но футболната му акция била върхът в неговата кариера. Роднините му сигурно ще го запомнят с нея. Дано Филип Станев не остане в съзнанието ни само със скъсаните си дънки. Защото единственото, което ни се пише тогава, е жалко парцаливо бъдеще.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html