15.6 C
София
вторник, 27 септември 2022 г.

Дончева отписа правителството на ИТН, гледа към третия мандат

Татяна Дончева, кадър БНТ

Парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) обяви вчера, че няма да подкрепи предложеното от „Има такъв народ“ (ИТН) правителство. Темата коментира пред БНТ заместник-председателят на ИБГНИ Татяна Дончева.

„Има такъв народ“ с великите 65 депутати от 240 тръгна да налага диктат на останалите политически сили и това е нещо напълно нередно“, категорична бе Дончева. „Този диктат се изразяваше в това те да бъдат подкрепени независимо от програмата, състава и всичко останало. Такава подкрепа няма как да бъде давана“, заяви тя.

„Ясно е, че съставянето на правителство в един фрагментиран парламент задължително изисква разбирателство, съгласие и споразумение. Представата на сценаристите на „Шоуто на Слави“, че тяхната дума е повече от думата на всеки друг човек, е смешна и претенциозна. Нещо повече – тяхната дума има все по-малко значение. Ние няма как да сме предали някой – ние не сме в никакви отношения с тях, за да сме ги предали„, обясни Дончева по повод на гневната реакция на Слави Трифонов.

„Те не знаеха, че от самото начало в групата има единно разбиране за нашите отношения. В политиката е прието никога да не се говори предварително, затова ние сме решили да обявим позицията си накрая. Тепърва днес и утре ще се коментира кой на кого е в това правителство и темата „ние нямаме нищо общо с ДПС“ тепърва ще се коментира. Няма нужда Тошко Йорданов да се изказва така силно, след като знае истината“, каза Дончева, която в последните дни разменя остри реплики през медиите с шефа на парламентарната група на ИТН.

На въпроса за третия мандат, тя е категорична, че трябва да бъде съставено правителство с подписано преди това споразумение. „Трябва да има споразумение за кабинет, който да изкара до следващата пролет. Нямаше никаква пречка това да стане с мандата на „Има такъв народ“, освен тяхната самонадеяност и това, че с никого няма да се съобразяват, а всички им дължат подкрепа“, смята Дончева.

„Договорките за третия мандат трябва да станат по класическия начин – със споразумение. Който отговаря за Слави Трифонов, трябва да му осигури подписа за това споразумение, смята Дончева. Разумното е да се направи кабинет с участие на всички политически сили, без ГЕРБ и ДПС, с хоризонт до следващата пролет. Смятам, че няма да има проблем, който и да е от трите партии да бъде мандатоносител“, каза още Татяна Дончева.

Тя коментира и скандалите около предложения за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев, който е консул на Барбадос. „Да си почетен консул в България е не само престижно, важно и мазно – Цветелина Бориславова, Мишо Бирата, Георги Гергов и други известни хора са почетни консули. Всяка държава решава какъв обхват ще има за тях като привилегии и имунитети, но такива се полагат. Те имат имунитет по отношение на наказателно преследване, освободени са от данъчни правила, има специална закрила“, обясни Дончева.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html