четвъртък, 28 март 2024 г.

Изплува топла връзка на кандидат-премиера на ИТН с БСП

Петър Илиев, снимка Интернет

Името на пловдивския адвокат Петър Илиев като вероятен министър-председател в правителството на ИТН се завъртя преди няколко дни. В среди на БСП и на ДБ се говори, че това име най-често се спряга в разговорите с ИТН.

На въпрос дали Петър Илиев е новият премиер Виктория Василева от ИТН отговори лаконично: „Не коментирам“.

Но Петър Илиев отговаря на редактирания портрет от партията „Има такъв народ“ – да не е участвал във властта от името на която и да е партия. Той беше номиниран от Слави Трифонов за правосъден министър в правителството с премиер Николай Василев, от което по-късно лидерът на ИТН се отказа.

Малко известна част от биографията на Илиев обаче е, че е бил юридически сътрудник на ПГ на БСП, доведен от бившия лидер Михаил Миков. Както и че е човекът, организирал правната страна на референдума на Слави Трифонов от 2016-а, сложил основата на „Има такъв народ“, по думите на самия лидер.

Петър Илиев е бил консултант на парламентарната група на БСП по няколко конституционни въпроса, това каза пред журналисти лидерът на партията Корнелия Нинова.

Тя обаче отказа да коментира позицията на социалистите, ако се окаже, че това ще е премиерът, предложен от ИТН след връчването на мандата в 17 часа.

Тя призова да се изчака, защото БСП ще проведат официално заседание на ръководството си, на което ще вземат решение дали да подкрепят правителството, когато станат ясни имената на министрите.

„Петър Илиев е бил консултант на ПГ на БСП по няколко конституционни жалби. Моля ви на въпроси „ако“ – не отговарям сега. Нека да изчакаме в 17.00 ч. и тогава заповядайте за коментар“, заяви тя.

Не е ясно дали Илиев е предложение на президентския секретар Пламен Узунов, който подбира пловдивските кадри. Но източници подчертават, че Петър Илиев е масон от Пловдивската ложа, където членува и Узунов.

Петър Илиев е на 43 години, доктор по право. Той е почетен консул на офшорната зона Барбадос и ръководи Консулството на Барбадос в Република България. Според определени източници е близък и до „Демократична България“, според други – именно връзките му с офшорката са неприемливи за ДБ.

След промените през 1989 г. Пловдив вече имаше един премиер – Жан Виденов, и един президент – Петър Стоянов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html