19 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Тошко Йорданов обвини министър Асен Василев в престъпление

В Народното събрание заместник – председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов отправи тежки нападки срещу служебния министър на финансите Асен Василев за кражба на интелектуална собственост и нарушение на закона при управлявани от него фирми.

Изявлението дойде заради вчерашното изказване на депутата Христо Иванов от „Демократична България“, че част от министрите на служебния кабинет са подходящи да останат и в редовен.

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов попита какво се е случило за три дни, та Христо Иванов така рязко да смени позицията си. По време на експертните преговори между ИТН и ДБ Христо Иванов е бил категоричен, че няма да имат претенции към конкретните лица от кабинета, а ще говорят за политики, разкри Йорданов.

Вчера Христо Иванов обясни, че няма да обявят подкрепа за правителство, преди да са разбрали имената в него. Лидерът на „Да, България“ посочи имената на членовете на служебния кабинет, които, според него, трябва да намерят място в редовния. Това са Атанас Пеканов, Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков.

Председателят на парламентарната група на ИБНИ Мая Манолова посочи:

„Посоката и стандартът, който те зададоха, трябва да бъде следван от следващите министри и на базата на този висок стандарт. Икономическият екип, плюс силовият екип, плюс правосъдният, плюс Пеканов“, посочи конкретно и Мая Манолова.

И двамата обвързаха исканията си с подкрепа за кабинета, който готви „Има такъв народ“.

Според Тошко Йорданов Асен Василев е отговорен за фалита на фирмата „Лесно.ком“, която е била специализирана в продажбата на самолетни билети, а впоследствие основава нова фирма и осъществява кражба на интелектуална собственост:

„Г-н Христо Иванов от трибуната на НС си позволи не просто да изяви претенция относно кабинета, а посочи конкретни личности, които трябва да седнат в министерски кресла. Той посочи следните имена и това са министрите от действащия служебен кабинет Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков заради тяхната експертиза и морална чистота. Дали това е така. Ето факти, които са публично известни. Само факти.

През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден постоянно да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие, отказва да налива повече средства и настъпва конфликт. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата.

Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира лесно фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която също е в нарушение на предишния договор. Новата фирма на Асен Василев започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ.

Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър“, заяви още Тошко Йорданов.

Асен Василев е настоял да бъде финансов министър в евентуален кабинет на „Има такъв народ“ и е отказал поста на вицепремиер с ресор европейските средства. Това съобщиха от ИТН на брифинг в кулоарите на парламента.

„Водихме разговори с Асен Василев. Ние го поканихме, защото публичният му образ е изключително добър. Той пожела да бъде финансов министър, защото иска да се бори и да спре мръсните пари на ГЕРБ и на ДПС. Ние му предложихме пост на вицепремиер по европейските средства и му казахме, че ще извадим комисията за финансово разузнаване от ДАНС и ще я сложим на пряко подчинение на него. Той каза „Супер, но аз искам да съм финансов министър“.

Тук ни светнаха няколко лампи и решихме да се поинтересуваме защо в крайна сметка човекът иска да е финансов министър. Стигнахме до това, което днес чухте от трибуната“, обясни Тошко Йорданов.

 

 

 

 

 

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html