20.2 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Най-големите врагове на Балканите се събраха. Заплашват ли България ?

„Отворени Балкани“ – така отсега ще се нарича регионалната инициатива, която неформално бе наричана „мини Шенген“, съобщи МИА. Това бе съобщено на днешния регионален икономически форум в Скопие, на който присъстваха премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбският президент Александър Вучич, председатели на стопанските камари от региона и представители на над 350 компании. Както изтъкнаха Рама, Заев и Вучич, с „Отворени Балкани“ започва нова ера в сътрудничеството в региона, която ще покаже, че страните от тази част на Европа са способни сами да взимат решения за себе си. Заев, Рама и Вучич се договориха да действат съвместно и да си помагат при природни бедствия, да отворят границите си, за да могат гражданите да работят свободно във всяка от трите страни и да извършат административна подготовка, за да се осигури свободно движение на стоките с нулево чакане на границите от 1 януари 2023 г. Целта е да се създаде единен пазар без граници за хора, капитали и стоки, съобщава „Независен весник“.

В рамките на форума тримата лидери подписаха Договор за сътрудничество в защитата и спасяването при бедствия и меморандум за разбирателство за облекчаване на вноса, износа и движението на стоки в Западните Балкани. Разочаровани от безкрайни закъснения в процеса за присъединяване към Европейския съюз, трима балкански лидери се споразумяха в четвъртък техните държави да отворят границите си през 2023 г., за да осигурят свободно движение на хора и стоки без административни процедури, обобщи замисъла на инициативата Асошиейтед прес.

В отговор на журналистически въпрос Зоран Заев каза, че и България е добре дошла да се включи към тази инициатива, макар да е членка на ЕС.

Как се постига 100% свободна търговия

На съвместна пресконференция след края на форума Зоран Заев, Еди Рама и Александър Вучич заявиха, че целта на инициативата „Отворени Балкани“ е създаване на една икономика без мита, без забавяне на границите и със сто процента свободна търговия, съобщи МИА специално за БТА.

„Отворени Балкани“, подчертаха Заев, Рама и Вучич, означава нова глава в регионалното сътрудничество. Инициативата не е ограничена само до трите страни – Северна Македония, Сърбия и Албания. Напротив, всяка друга държава от съседните е добре дошла и може да се включи, ако желае. Нашата цел е една икономика без граници – 100 процента свободна търговия, нулеви мита, нулеви пречки за движение на гражданите, нулеви бариери за стоките и услугите, нашите страни да имат европейска свобода в нашия регион, изтъкнаха лидерите и добавиха, че политическите въпроси много по-лесно се решават, когато са обединени икономиките и бизнес средите. Според премиера на Северна Македония Заев на никого не може да му хрумне да въвежда нови мита, да създава някакви нови пречки или бариери.

„Това ще бъде една икономика, сто процента свободна търговия за стоките, услугите, без пречки за движение на хората и капитала. Това, което ще може да прави жител на Северна Македония тук, ще може да го прави и в Дуръс или Ниш. Такъв регион ще отвори огромни перспективи в глобалната борба и конкуренцията – изтъкна Заев. – Не спираме до тук. Снощи се договорихме в началото на ноември да се срещнем на нови работни срещи в Белград, към края на годината в Тирана, а междувременно ще задължим ресорните министри да осигурят спешна реализация на договореното и да развият нови проекти за облекчаване на живота на нашите народи. И час по-скоро нашите граждани от „Отворени Балкани“ да усетят конкретна икономическа полза – независимо дали това ще бъде по-евтина почивка в Саранда, Преспа или Копаоник или пък по-бързо преминаване на стоките, които фирмите трябва да внесат или изнесат. Снощи разговаряхме и за това, че покрай този икономически форум ще поставим началото и на организиране на регионален панаир на вина, които се произвеждат в нашите „Отворени Балкани“, както ще организираме и младежки регионални и друг тип състезания, за да осигурим свързване днес за едно по-добро утре.“

Сръбският президент Вучич оцени, че идеята за икономическо регионално сближаване е отлична, а визията прекрасна, но на трите страни предстои тежка задача. Все пак трябва да се постигнат резултати, каза той. „Трябва да покажем отговорност към гражданите, да се грижим за икономиката. Пред нас стои тежка задача, пречки ще има от различни страни, но ако осигурим нула минута чакане на граничните пунктове, хората ще могат да се движат като на своя територия. Ако успеем да преминем пътя от Тирана без нито една граница и без спирания, тогава сме направили много“, заяви Вучич и добави, че трите страни, свързани по този начин, ще привлекат над 80 процента от инвестициите на Балканите.

На пресконференцията Вучич подчерта, че „Отворени Балкани“ е икономическа инициатива, а не пространство за решаване на политическите двустранни въпроси. Не трябва това, което ни разделя, да се налага като най-важен въпрос. Това е икономическа инициатива за свободно движение на хора, стоки и капитали, от която ще се почувстват ползи, а не място за решаване на двустранните проблеми. Ако някой не е подготвен да влезе в тази инициатива, нямам проблем с това, само дайте ни да търгуваме и да развиваме икономиката, подчерта президентът на Сърбия.

За Рама сътрудничеството, но и единството са ключови, а това е същността на инициативата „Отворени Балкани“, която не е ексклузивна, а е инклузивна, не е отстраняваща, а всеобхватна, отворена и свободна за всички страни. Много по-умни от мен нека кажат какво лошо има Косово, Босна и Черна гора да се включат в тази инициатива, която отваря пътищата за нашите спешни служби да си сътрудничат и да се борят заедно, да имат обща система за сигнализиране и заедно да бъдат там, където трябва да помогнат. Искаме общностите в нашите страни да имат европейска свобода в нашия регион, изтъкна Рама, подчертавайки, че е безсмислица гражданите от Западните Балкани да се третират, сякаш са втора категория в сравнение с онези от ЕС.

По отношение на Косово и Сърбия инициативата казва на хората и компаниите, че всички са еднакви, независимо от факта, че на институционално равнище съществува един въпрос, който все още е отворен и по който се работи чрез тежки разговори между двете страни, каза Рама. Но това е колосална стъпка за нашите общества и носи голям потенциал. Нямаме право като лидери да оставим този потенциал неизползван и неразвит. Тук няма конспирации и негативност, това е движение за бъдещето, допълни албанският премиер.

Заев, Рама и Вучич в своите обръщения, с които официално започна форумът, заявиха, че са чули предложенията и исканията на стопанските дейци за по-малко история и повече бизнес. На икономическия панел те получиха похвали от стопанските камари, че са показали истинско лидерство с тази стъпка – да предложат съвсем нова инициатива, без преди това тя да е приета и подкрепена в цялост. Бизнес общността ясно и недвусмислено повтори исканията – договор за окончателно премахване на дългите опашки от камиони на границите, а затвореността, сивата икономика и евтината работна сила да станат минало.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html