събота, 27 април 2024 г.

Малката точка на това изображение е първият поглед към луни на екзопланети

 

Новите изображения от телескопа могат да предоставят първия изглед на луните, образуващи се извън Слънчевата система

 

Големият телескоп ALMA в Чили забелязва през юли 2019 г. прашен диск от материал около бебешка екзопланета на около 370 светлинни години от Земята.

Подобно на газовия гигант Юпитер планетата е заобиколена от достатъчно материал, за да се получат до 2,5 земни луни, съобщават изследователи в Astrophysical Journal Letters.

Наблюденията на тази система могат да дадат нова представа за това как се раждат планети и луни около младите звезди.

ALMA наблюдава две планети, които обикалят звезда. За разлика от повечето други известни екзопланети, тези две все още се формират – поглъщат материя от диска с газ и прах, въртящ се около тяхната звезда.

По време на този процес се очаква планетите да се увият в собствените си отломки и да образуват луни. ALMA забеляза диска от прах, широк колкото орбитата на Земята около Слънцето. Новите наблюдения предлагат едни от най-добрите доказателства, че планетите, обикалящи около други звезди, имат луни.

В пръстена от отломки около млада звезда се намира планетата PDS 70c, която е заобиколена от собствен диск с възможен лунообразуващ материал (ярката точка в центъра).

Снимка: ALMA

Едната планета няма лунообразуващ диск. Това може да се дължи на факта, че има по-тясна орбита, която е почти толкова далеч от своята звезда, колкото Плутон е отдалечен от Слънцето. Това поставя PDS 70c по-близо до външен диск от отломки около звездата.

„Едната планета получава целия материал от външния диск, докато другата „огладнява“, казва съавторът на изследването Jaehan Bae, астрофизик от научния институт Карнеги във Вашингтон, окръг Колумбия.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html