събота, 20 април 2024 г.

Хаджигенов: БСП и ДПС нямат избор и ще дават подкрепа

Николай Хаджигенов

Безболезнена подкрепа от ДПС или БСП няма как да има, тъй като и двете партии са болезнени сами по себе си. Това е политическата реалност и за да се случи промяната, е необходима подобна подкрепа, изненадващо заяви Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„ДПС вече са докарани до ръба на оцеляването в политическия смисъл на думата и вероятно ще бъдат готови да подкрепят правителство. В БСП текат странни процеси, които обаче вероятно ще доведат до подкрепа на правителство. Дори тези формации искат някаква промяна по различни цели и с различен смисъл, но техните избиратели са същите български граждани, каквито сме и ние. Това е чиста демокрация в истинския й вид – определени политики, определена подкрепа, определени публични договорки за постигането им. Този модел на работа, освен демократичността, показва и чудесна възможност за контрол“, каза „отровният“ политик в интервю за Радио Фокус.

Реформата в правосъдието е в основата на промяната и е една от причините политическите формации са близо до съставяне на кабинет. „Нещата вървят изненадващо добре, условието за правителство е едно-единствено и то се нарича правосъдие. Имаме пълно съгласие с „Има такъв народ“, което е приятно. Без правосъдие нямаме нищо друго. Ако не спрем кражбите, ако не променим целия процес на грабене, хората, които управляват процеса на грабене, нищо друго няма смисъл“, категоричен е Хаджигенов.

Той подчерта, че главният прокурор Иван Гешев е пример за това какъв не трябва да бъде един прокурор. „Фиксация върху неговата личност няма, но той е първата стъпка. Няма как да се направи правосъдна реформа, когато половината правосъдие трепери при споменаването на главния прокурор, който е безнаказан, самодоволен и независещ от никого и от нищо. Без да махнем Иван Гешев като пречка, отново не можем да направим нищо“, допълни Николай Хаджигенов.

Вижданията на формацията са, че прокуратурата трябва да се извади от съдебната власт. Дали ще се оформи като независим страничен орган или ще се закачи към изпълнителната власт като допълнителна форма на контрол, това е въпрос на преговори и това са разликите в дребните детайли между трите политически формации, обясни Николай Хаджигенов.

Според адвоката името на премиера няма значение, когато политиките са правилни и се постигат по добрия за гражданите начин.

„Трябва да приключим с тази лидерска идея, че ние сме стадо пък овчаря е важен, защото ще ни побутва с гегата“, каза още Хаджигенов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html