сряда, 24 април 2024 г.

Учени: Музиката помага да преминем през кризата, предизвикана от пандемията

Снимка Интернет

Музиката помага на хората да преминат през кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса, предаде ДПА, като цитира проучване на германски учени.

В изследването на Института „Макс Планк“ по емпирична естетика са взели участие над 5000 души от шест държави на три континента – Германия, Франция, Великобритания, Италия, Индия и САЩ. Те отговаряли онлайн на въпроси за поведението си по време на пандемията. Учените констатират, че различните подходи към музиката – слушането й или създаването й – имат ключово значение за справянето с кризата.

Хората, които изпитват негативни емоции, причинени от пандемията, използват музиката, за да се справят с чувството на депресия, страх и стрес. Те основно слушат музика.

За разлика от тях хората, които са с положителни нагласи, използват музиката за социално взаимодействие. Слушането и възпроизвеждането на музика им създава усещане за принадлежност и общност, сочат данните от проучването.

Нови композиции, вдъхновени от пандемията, заедно със стари песни с преработени текстове, отразяващи пандемията, също оказват съществена роля. Тази „коронавирусна музика“ дава възможност да се реагира колективно на социалните предизвикателства и увеличава способностите на отделните хора и на общността като цяло за съпротива, сочат данните от проучването.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html