сряда, 24 април 2024 г.

Показват изгубени преди 235 години платна на Фрагонар

Две изгубени доскоро картини на френския художник Фрагонар бяха придобити от държавата и ще бъдат показани в Монпелие, предаде АФП, като цитира съобщение на френското министерство на културата, посочи БТА.

Творбите Le jeu de la palette и La bascule, рисувани в периода 1760-1765 г., бяха „изчезнали след продажбата им през 1786 г.“ и се появиха отново през 2017 г. при подаването на документи за разрешително за износ от страната, се посочва в прессъобщението на министерството.

Те били открити в замък в Нормандия и пазени от поколенията на фамилия, които не подозирали, че притежават шедьоври. Министерството определя картините за „национално богатство“, за да предотврати изнасянето им от Франция.

„Придобиването на тези творби стана възможно благодарение на финансиране от Лувъра, пряка помощ от държавата и корпоративно спонсорство“, се посочва в съобщението, без да се посочва на каква цена са придобити картините.

Те ще бъдат изложени в музея „Фабре“ в Монпелие, който разполага с богата колекция от творби на съвременници на Фрагонар като Жак-Луи Давид и Франсоа-Ксавие Фабре.

Роден в Грас в семейство от италиански произход, Жан-Оноре Фрагонар е един от най-ярките френски художници от осемнадесети век, майстор на стила рококо.

Картините с размери 75 на 99 сантиметра принадлежали първоначално на Пиер Бержере дьо Гранкур, меценат и приятел на Фрагонар.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html