четвъртък, 28 март 2024 г.

Засега пленарни заседания ще има всяка седмица (обновена)

Снимка Интернет

В Народното събрание обсъждат предложението на председателя Ива Митева пленарните заседания да се провеждат през седмица. Режимът на работа в зала трябва да се редува със заседанията на комисиите, обясни Митева.

„Тук идеята не е парламентът да не работи, напротив, парламентът трябва да работи, но трябва да работи така, както работят всички парламенти, защото съгласете се работа до 2 часа в зала или до 3 и след това работа в комисии по няколко часа или по нощите, не е нормална работа. Вие сте свидетели, виждаме и какви закони произвеждаме“, коментира председателят на НС.

Тя уточни, че е поставила въпроса още на председателски съвет и всички групи общо взето са се обединили около тази идея. На депутатите са представени и справки как се работи в други парламенти.

Митева подчерта, че засега правилникът си остава в този вид и по тази тема нищо няма да се записва.

„Идеята е да се помисли и като се види как тръгва работата на НС, да решим дали по някакъв начин да не се направи така, че парламентът наистина да бъде работещ. Виждате и какви закони се произвеждат, могат да се търсят всякакви механизми“, мотивира се Митева.

Тази идея няма да бъде одобрена от обществото, посочи депутатът от ГЕРБ и бивш председател на 44-то НС Димитър Главчев:

„Според мен обществото няма да реагира положително на такъв начин на работа на народните представители…, а най-важното всъщност е качеството на работата“.

Йордан Цонев от ДПС напълно одобри идеята за редуване на заседанията на парламента с тези на комисиите.

„Вие виждахте как е в комисия – влизаме в едната комисия, оставяме си гласа, подписваме се и бягаме в другата. Ако искаме тази практика да я прекратим, трябва да дадем много време на комисията, за да работи. Трябва да обясним на хората, че няма да почиваме, няма да лежим вкъщи, а ще идваме в 9 часа сутринта на работа и ще си отиваме в 6 вечерта като всички нормални хора. Ще има санкции, който не идва – без заплата“, каза Цонев.

Според Ива Митева, ако пленарните заседания са през седмица, народните представители щели да работят по-задълбочено в комисиите.

„Смятам, че това е по-разумно от това законодателстване в момента. Знаете на крак всеки ден и това редуване на комисия със зала ежедневно не е според мен добрият подход“, заяви Ива Митева на заседанието на временната комисия за изготвяне на правилника. Тя смята, че подобно на други европейски държави, и у нас парламентът може да заседава по една или 2 седмици в месеца. А през останалото време депутатите да работят в комисиите.

Предвижда се новият парламент да засили контрола над министрите. „Актуалните въпроси да не могат да ги отлагат. Те затова са актуални, за да може веднага да дойде министърът и веднага да отговори на народния представител“, заяви Ива Митева.

Депутатите спориха дали да отпадне правото им да се изказват по начина на водене на пленарни заседания.

„Тази процедура никога не се използва по същество. Това е процедурата, която е повод за най-много парламентарни скандали“, каза Йордан Цонев от ДПС.

„Да променим времето, да го намалим, но нека да остане като възможност“, каза Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.

Депутатите ще имат по една вместо по две минути за процедурата. Председателят ще има 60 секунди да им отговори.

В новия парламент ще има общо 20 комисии. Ще бъдат създадени и подкомисии за зелена политика, разходването на евросредствата и контрол на специалните разузнавателни средства. Предвижда се да има и нови комисии – по икономическа политика, високи технологии и дигитализация, по електронно управление и информационни технологии.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html