сряда, 24 април 2024 г.

Рок иконата Мик Джагър, вечният секссимвол, на 78!

Легендарният Мик Джагър, известен с необуздания с нрав, един от символите на сексуалната революция и рок икона, чийто концерти събират по над 100 хил. души, навършва днес 78 години. От лятото на миналата година той живее в Сицилия. Фронтменът на митичната група „Ролинг стоунс“ е настанен в специално ремонтираната за него с всички съвременни удобства старинна вила-замък. Бароковата сграда е разположена насред просторно имение с лозя, маслинови горички и портокалови дървета в една от лунните долини в югоизточната част на Сицилия. Хитовият вокалист живее там  като компания му правят неговото последно гадже Мелани Хамрик, четиригодишният им син и осмо дете на звездата – Девро Октейвиън Базил Джагър, както и любимецът на всички – котаракът Неро.

Мик Джагър е роден в семейството на учителя Бейсил Джагър и фризьорката Ева Енсли Мери. Детството на Джагър започва с отлични оценки и непрекъснато пеене. Като малък участва в църковния хор, по-късно следва в суперпрестижното  Лондонско училище по икономика. Но след среща със съученика си Кийт Ричардс се отказва да бъде икономист и в началото на 60-те години на миналия век двамата основават групата Ролинг Стоунс. Те се запознали като малки, а години по-късно животът отново ги е събрал. „Ние бяхме братя, родени по случайност от различни родители“, казва Кийт. Наричат ги „искрящите близнаци“.

В първоначалния състав участват Джагър – вокал, Кийт Ричардс – ритъм китара и Брайън Джоунс – соло. След това към тях се присъединяват барабанистът Чарли Уотс и басистът Бил Уаймен. Пътят на Стоунс започва трудно, но след няколко години вече е добре приета в Обединеното кралство, особено след световния им хит „Satisfaction“.

В личния си живот обаче членовете на групата се забъркват в куп неприятности. През 1967 г. Джагър и Ричардс са арестувани и осъдени за употреба на наркотици. Две години по-късно Джоунс е толкова зависим, че не може да изпълнява задълженията си. Той напуска групата, а скоро след това е намерен удавен в басейна в дома си. Замества го Мик Тейлър.

Ролинг стоунс – почти 60 години на сцената, истински рокдинозаври. Снимка Интернет

През 1971 г. Ролинг Стоунс издават един от най-успешните си албуми – “Sticky Fingers”. Групата се радва на дълги години успех, докато през 80-те Джагър и Ричардс започват да се карат около стила на музиката, която искат да издават.

Скоро след това вокалистът започва соловата си кариера – издава няколко албума и си сътрудничи с имена като Майкъл Джексън, Тина Търнър и Дейвид Боуи.

Когато Ролинг Стоунс са включени в Залата на славата на рокендрола през 1989 г., Джагър и Ричардс се събират и създават албума “Steel Wheels”. Той постига добър успех. Двамата музиканти продължават да се събират и разделят оттогава, въпреки че повечето им проекти са самостоятелни.

Джагър оставя и своята малка следа в киното. Той участва във филми като “Нед Кели” и “Пърформанс”, а през 2001 продуцира и първия си филм – “Енигма” с участието на Кейт Уинслет.

Освен с наркотиците, бурният живот на Джагър е известен и с многобройни интимни връзки. Той има осем деца от общо пет жени, макар да се говори, че е имал отношения с много други. От 2014 той е и прадядо.

На 78-годишна възраст обаче Джагър все още носи своя младежки дух, а кариерата му, изглежда, е далеч от края си.

Една от най-мелодичните и романтични балади на Ролинг Стоунс е „Енджи“. Чуйте я!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html