19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Централните хали стават магазин на „Кауфланд“

Софийските Централни хали ще бъдат преустроени в хипермаркет за хранителни стоки от веригата „Кауфланд“. Това стана ясно по време на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата, съобщава в. „Телеграф“.

Проектът трябва да бъде съгласуван, тъй като Халите са паметник на културата. Затова и се допуска реконструкция само на вътрешното пространство, където ще бъде хипермаркетът, а външният облик на сградата ще се запази.

Проектът предвижда и запазване на отделни щандове за търговия с определени стоки като риба и хляб, например. Това може да става в двата странични корпуса на сградата. Тя има три кораба, като централният е най-силно подчертан по височина и широчина. Той ще бъде преустроен в хипермаркет, като се планира в средата му да бъде възстановен автентичният фонтан.

За целта ще бъдат използвани чертежите на някогашния проектант на халите арх. Наум Торбов. Идеята е фонтанът да стане център на цялата вътрешна композиция. Такова изискване е поставил експертният съвет при предишното разглеждане на предложението за реконструкция на халите, с което инвеститорът „Кауфланд“ се е съобразил.

Заложено е запазване и на археологическите пластове, които са под сградата и евентуално тяхно бъдещо проучване.

От Националния институт за недвижимо културно наследство също препоръчаха съгласуване на проекта. От там обаче, посочиха, че той формално запазва търговската функция на сградата, но променя автентичността му на закрит пазар за различни търговци.

Централните софийски хали са една от емблематичните сгради на София. Строена е в периода 1909-1911 г. по проект на арх. Наум Торбов. През 1955 г. халите са обявени за паметник на културата от национално значение.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html